Preda: Guvernul Grindeanu, văzut la Bruxelles ca unul corupt. Toţi s-au luat cu mâinile de cap

Graţie controversatelor "ordonanţe-elefant" adoptate noaptea pe furiş, Guvernul de la Bucureşti este privit la Bruxelles ca unul corupt care încearcă să şteargă delictele, a tras un semnal de alarmă europarlamentarul Cristian Preda.
Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

De la stânga la dreapta, toată lumea din Parlamentul European a spus că nu este în regulă să adopţi o ordonanţă de urgenţă cu care să ştergi delicte sau să împiedici condamnarea unor corupţi, a declarat, într-un interviu acordat RFI, europarlamentarul Cristian Preda.

"Am discutat cu foarte mulţi deputaţi socialişti şi liberali din diverse partide europene şi toţi mi-au spus că nu sunt deloc solidari cu un asemenea guvern, legat de o cultură a impunităţii. Chiar a impunităţii la pătrat, pentru că şterg delictele şi împiedică condamnarea pentru delicte grave de corupţie. Guvernul de la Bucureşti este privit ca unul corupt care încearcă să şteargă delictele", a precizat Preda.

Deşi a decis să abroge OUG 13 care mutilează Codurile penale, imaginea Cabinetul Grindeanu este una "dezastruoasă", susţine europarlamentarul, care pretinde că nu a întâlnit "niciun socialist sau liberal, membri ai familiilor politice ce sunt şi la Bucureşti, care să spună că este de partea Guvernului".

"Toţi s-au luat cu mâinile de cap şi au spus că acestea nu sunt valorile lor. În schimb, ceea ce a trezit admiraţie în toate grupurile politice a fost reacţia societăţii. Faptul că sute de mii de oameni se strâng atâtea zile la rând şi spun că vor o guvernare corectă, reguli clare, ca nimeni să nu fie deasupra legii, o Românie europeană, a impresionat pe toată lumea. Mulţi au asemănat mişcările din ultimele zile cu ceea ce s-a întâmplat în România în decembrie 1989.

Dincolo de dispreţul faţă de o guvernare corupă este şi admiraţia pentru cetăţeni, care îşi doresc să trăiască într-o lume fără corupţie, cu reguli clare, o lume deschisă, simpatică. În piaţă, dincolo de poziţia politică, vedem o lume liberă. Sunt oameni liberi, foarte imaginativi, care ştiu să ia peste picior gafele puterii, care ştiu să spună răspicat ce ţară îşi doresc. Acest lucru a trezit admiraţie", a afirmat Preda.

Interviul integral aici.