Pîslaru: Stop jafului! Guvernul Grindeanu a adoptat o OUG care stimulează furtul din banii publici

O ordonanţă adoptată de Guvernul Grindeanu stimulează furtul din bani publici, sau în cel mai bun caz determină cheltuirea iresponsabilă şi ineficientă a resurselor bugetare, a atras atenţia fostul ministru tehnocrat Dragoş Pîslaru.
Dragos Pîslaru(Ministrul Muncii)
Dragos Pîslaru(Ministrul Muncii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Grindeanu a adoptat în luna ianuarie, fără dezbateri, fără transparenţă, o ordonanţă de urgenţă care le oferă primarilor, şefilor de Consilii Judeţene şi miniştrilor posibilitatea de a prădui în voie bugetele publice fără să poată fi pedepsiţi, a semnalat duminică, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru.

"După deja cunoscuta OUG 13, adoptată hoţeşte la ceas de noapte, ce a marcat atacul asupra statului de drept şi a justiţiei şi a scos 400.000 de oameni în stradă, în zilele următoare va trebui să revenim cu mai multă atenţie şi asupra OUG 9/2017, care a fost adoptată într-o manieră similară (fără dezbateri/transparentă)", a declarat Pîslaru.

Potrivit fostului ministru al Muncii, această ordonanţă recent adoptată de guvern stimulează furtul din bani publici, sau în cel mai bun caz determină cheltuirea iresponsabilă şi ineficientă a resurselor bugetare.

"Excelent a sesizat Dan Tăpălagă această primejdie. La fel şi Cristian Pantazi aici. O explicaţie pe înţelesul tuturor oferă şi Victor Giosan în postarea sa ataşată, în care descrie partea ascunsă a administrării bugetare pregătită de Guvern", a adăugat Pâslaru.

Respectiva OUG adoptată de Guvernul Grindeanu suspendă timp de un an anumite articole din legea finanţelor publice, astfel încât gestionarii de bugete vor putea cheltui/fura inclusiv bani pe care nu-i au.

Vă prezentăm mai jos explicaţiile oferite de fostul consilier de stat Victor Giosan pe pagina sa de Facebook:

De citit articolul lui Pantazi de pe Hotnews - plus articolul pe aceeaşi temă al lui Tăpălagă. Problema este mult mai gravă decât pare: nu e vorba numai de stimularea furtului din bani publici. Pericolul cel mai mare este stimularea cheltuirii iresponsabile şi ineficiente, chiar dacă formal legală, a resurselor bugetare. Este destul de complicat de explicat mecanismul pus la punct prin OUG 6/2017, OUG 9/2017 şi prin prevederile din proiectul legii bugetului referitoare la MDRAPFE şi PNDL. O să încerc să le explic printr-o paralelă:

Avem o familie cu o anumită avere (nu contează cît de mare). Şi familia are un copil răsfăţat căruia decide să-i ofere pe timp de un AN un card de credit cu plafon nelimitat - deci să poată cheltui oricât, indiferent ce venituri intră în contul respectiv. Evident diferenţa dintre cheltuieli şi venituri este GARANTATA cu averea familiei - doar nimeni nu îţi dă credit nelimitat pur si simplu. Şi îi spune blajin copilului răsfăţat să cheltuiască banii numai pentru mâncare şi îmbrăcăminte.

Ce face copilul răsfăţat în aceste condiţii:
a) cheltuieşte nu numai pentru mâncare şi îmbrăcăminte, ci şi pentru jocuri video, cluburi, chefuri, maşină scumpă, jocuri la pariuri sportive, etc.
b) cheltuieşte cit vrea, fără nici o limită, pentru că nu are nici o restricţie efectivă în decursul acelui an şi pentru că are impresia că averea familiei este NELIMITATA. Şi în fond de ce să nu cheltuiască cit vrea, dacă în final va plăti mama şi tata.

Cam cit credeţi că va fi valoarea datoriei la sfârşitul anului? Cam cit credeţi că vor trebui să muncească mama şi tata în anii ce vin pentru a acoperii datoria şi dobânda? Asta dacă nu cumva banca va veni să-i ia averea: apartament, maşina pentru a-şi acoperi creditul.

Cine este banca în cazul nostru: toţi cei care au cumpărat obligaţiuni de trezorerie ale României atît de pe piaţa internă (companii şi cetăţeni români), cit şi din afara României. Mai credeţi că banca va mai avea încredere în familia respectivă să-i prelungească creditul? Eu sunt convins că nu. Sau poate cu o dobândă uriaşă. Deci mama şi tata vor trebui să muncească din greu pentru a acoperii cheltuielile copilului răsfăţat, plus dobânda. Mama şi tata suntem până la urmă noi toţi, care nu am fost atenţi cînd i-am oferit copilului răsfăţat cardul cu credit nelimitat.

Acestea sunt efectele generale ale mecanismelor bugetare schimbate de către PSD. Cine este copilul răsfăţat: miniştrii din guvernul PSD, preşedinţi de CJ şi primari ai PSD - poate şi alţi primari şi preşedinţi de CJ, dacă se vor arăta "prietenoşi" cu PSD. Pentru cei care nu se arată "prietenoşi" sunt alte mecanisme informale pentru a nu avea acces la cardul "minune".

Cam aşa arată noul model "Dragnea" de administrare a bugetului României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne