Predoiu: Niţu e procuror general, nu mai e cetăţean obişnuit. Nu cred că are de ales, trebuie să-şi dea demisia

Prins în iţele dosarului Oprea şi acuzat că a beneficiat şi el în mod ilegal de coloană oficială, procurorul general Tiberiu Niţu ar trebui să facă un pas în spate, este de părere Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorul general Tiberiu Niţu ar trebui să-şi dea demisia din funcţie pentru că Ministerul Public nu poate funcţiona decât în condiţii de integritate ireproşabile, a declarat prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"E o chestiune de credibilitate a unui lider, a unui şef al unui sistem foarte important, sistemul Ministerului Public, care nu poate funcţiona decât în condiţii de prezumţie de integritate ireproşabile. Este postul din care se conduc procurorii. Procurorii sunt cei care acuză cetăţenii pentru comiterea de fapte penale, cercetează şi trimit eventual în judecată, sau încetează urmărirea penală. Aceşti oameni trebuie să fie în afară de orice dubiu.

Sigur că oricine are prezumţia de nevinovăţie, dar trebuie să înţelegem un lucru şi cei care lucrează în stat şi cei care lucrează în politică. În momentul în care accezi într-o funcţie ai mai puţine drepturi, nu mai multe, nu invers. (...) Dânsul este procuror general, nu mai e cetăţean obişnuit. Această prezumţie de reputaţie nu poate fi ameninţată de nimic", a declarat Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.

În viziunea fostului ministru al Justiţiei, oricând o instituţie ca DNA, cu o reputaţie pe care nu o mai poate contesta nimeni, pune o astfel de problemă, trebuie să faci în pas în spate. De altfel, se pare că şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a sugerat lui Tiberiu Niţu să facă un gest de demnitate ca să protejeze sistemul.

"Nu cred că ai de ales. Pe scurt, cred că se impune demisia domnului Niţu. Şi, cred că şi din punctul dumnealui de vedere ar avea de câştigat", a adăugat Cătălin Predoiu.

Pe de altă parte, Tiberiu Niţu pare să fie imun la astfel de discursuri şi a anunţat deja că nu intenţionează să demisioneze din funcţie.

"Îi asigur pe toţi colaboratorii mei din cadrul Ministerului Public, pe toţi partenerii noştri instituţionali şi pe toţi cetăţenii României că activitatea noastră – a mea personal - nu este afectată, nu este influenţată sau perturbată de demersurile judiciare desfăşurate în vederea clarificării depline a acestei situaţii şi, totodată, îmi asum obligaţia de rezervă ce îmi revine în raport cu activitatea desfăşurată în acest sens", a fost mesajul transmis de Tiberiu Niţu.