Premierul polonez Donald Tusk, nevoit să remanieze guvernul înaintea alegerilor europene

Donald Tusk susţine un discurs în Gdansk, Polonia, în 4 iunie 2019 (Omar Marques/Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat vineri o remaniere a cabinetului, coordonatorul serviciilor speciale Tomasz Siemoniak preluând funcţia suplimentară de ministru de Interne.

Potrivit Reuters, remanierea a fost determinată de faptul că patru miniştri din guvernul de coaliţie proeuropean condus de Coaliţia Civică (KO) a lui Tusk se retrag pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Tusk a declarat că o sarcină majoră a guvernului său este de a face mai eficiente întreprinderile de stat.

În celelalte trei schimbări, istoricul de artă Hanna Wroblewska a fost numită noul ministru al Culturii, în timp ce Krzysztof Paszyk, din partea partidului A Treia Cale, a devenit ministru al Dezvoltării, iar Jakub Jaworowski a fost numit ministru al activelor statului.

Jaworowski, economist care a ocupat funcţia de ministru adjunct în administraţia anterioară a Coaliţiei Civice, va supraveghea companiile de stat despre care criticii spun că au devenit politizate în timpul celor opt ani de guvernare a partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a fost înlăturat de la putere anul trecut.

"Vom continua să curăţăm companiile de stat, pentru că mai sunt multe de curăţat... Sunt încă multe sarcini care îl aşteaptă pe noul ministru în acest domeniu. Vrem ca societăţile de stat să conducă o strategie comună şi bine gândită pentru economie", a declarat Tusk.

Preşedintele polonez Andrzej Duda va numi în mod oficial luni noii membri ai cabinetului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor