Premierul: Sperăm ca acest început pozitiv al proceselor în care suntem antrenaţi să aibă continuitate şi cadenţa necesară

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu membrii delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE, aflată într-o vizită de lucru în ţara noastră. Din cadrul delegaţiei conduse de vicepreşedintele AP OSCE, Walburga Habsburg Douglas (Suedia), au mai făcut parte: Viola Von Cramon (Germania) şi Alf Dubs (Marea Britanie). Părţile au discutat subiecte ce ţin de protecţia drepturilor omului, reglementarea conflictului transnistrean şi agenda de reforme implementată de Guvernul de la Chişinău.

Prim-ministrul a salutat vizita membrilor Grupului pentru Moldova din cadrul AP OSCE la Chişinău, un for internaţional important în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor cu care se confruntă R. Moldova.

Vlad Filat a comunicat despre evoluţiile Moldovei referitoare la implementarea standardelor europene şi reglementarea diferendului transnistrean. „Sperăm ca acest început pozitiv al proceselor în care suntem antrenaţi să aibă continuitate şi cadenţa necesară", a spus Premierul.

În ceea ce priveşte procesul de reintegrare a ţării, Vlad Filat a subliniat că elementul cheie în soluţionarea acestuia este creşterea gradului de încredere între părţi, iar viitoarele acţiuni în acest sens ţin de libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi libertatea activităţilor economice.

Referindu-se la acţiunile cu privire la integrarea europeană a ţării noastre, Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va reuşi, la Consiliul de Cooperare Republica Moldova - UE din luna iunie, a.c., să treacă la faza a II-a a Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Totodată, Vlad Filat a spus că Republica Moldova contează că, la sesiunea de vară a AP OSCE, va fi aprobată o nouă rezoluţie ce va marca evoluţiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Vicepreşedintele AP OSCE s-a interesat de situaţia politică în Republica Moldova, precum şi de evoluţiile recente în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În context, Walburga Habsburg Douglas a precizat că la sesiunea de vară a AP OSCE de la Monaco va fi pus în discuţie adoptarea unei rezoluţii cu privire la R. Moldova.

Membrii delegaţiei OSCE au subliniat importanţa îndepliniri tuturor angajamentelor asumate în procesul de reformare şi democratizare a ţării noastre.