Premiul Nobel pentru Pace, câştigat de Malala şi Satyarthi


O librareasă afişează copia unei cărţi cu memoriile lui Malala Yousafzai, o tânără activistă pakistaneză, în Islamabad, Pakistan, 8 octombrie 2013.
O librareasă afişează copia unei cărţi cu memoriile lui Malala Yousafzai, o tânără activistă pakistaneză, în Islamabad, Pakistan, 8 octombrie 2013. (Aamir Qureshi/AFP/Getty Images)

Malala Yusafzai, o adolescentă pakistaneză împuşcată în cap de talibani deoarece solicita dreptul la educaţie pentru fete, şi Kailash Satyarthi, un activist indian pentru drepturile copiilor, au câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2014.

Comitetul Norvegian i-a nominalizat pe cei doi pentru ”lupta lor împotriva suprimării copiilor şi a oamenilor tineri şi pentru” efortul depus în sprijinul dreptului tuturor copiilor la educaţie.

Malala, în vârstă de 17 ani, este cea mai tânără persoană care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace.

Aceasta a fost împuşcată în 2012 când se întorcea de la şcoală, dar şi-a revenit şi a câştigat respectul internaţional pentru activismul ei.

Aceasta trăieşte acum în Marea Britanie.

Sayarthi, în vârstă de 60 de ani, a menţinut tradiţia lui Mahatma Gandhi şi a condus proteste paşnice ”axându-se pe exploatarea gravă a copiilor în scopul obţinerii de beneficii financiare”, a anunţat comitetul Nobel.

Premiul de 1,1 milioane de dolari a fost anunţat pe 10 octombrie şi va fi prezentat în Oslo pe 10 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe