România pe lista celor mai periclitate 7 site-uri din Europa

Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România
Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Ordinul Arhitecţilor din România a organizat joi o conferinţă de presă dedicată programului “Cele mai periclitate 7 situri ” lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, alături de Institutul Băncii Europene pentru Investiţii, ca partener fondator, şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, ca partener asociat.

Conferinţa, organizată la sediul Ordinului Arhitecţilor din Bucureşti s-a bucurat de participarea lui Jan Kurek, expert în arhitectura religioasă şi construcţii, profesor asociat la Universitatea de tehnologie din Cracovia şi a lui Peter Bond, reprezentantul Institutului Băncii Europene de Investiţii (BEI).

Experţii Europa Nostra (federaţia europeană a organizaţiilor de patrimoniu din Europa) şi ai BEI au fost în România pentru o misiune de trei zile privind salvarea bisericilor de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei incluse în lista “Celor mai periclitate 7 situri” din Europa în 2014, ca urmare a unei nominalizări făcute de Fundaţia Pro Patrimonio. Pe durata misiunii, specialiştii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Hunedoara şi Vâlcea.

“Nu este o mândrie să fii nominalizat printre siturile cele mai periclitate, ar fi fost mai bine să nu existe situri periclitate, pe de-o parte.” a declarat arhitectul Şerban Sturdza, în cadrul conferinţei de presă, precizând însă cam pe de altă parte, nominalizarea în cele 7 situri periclitate din Europa conferă vizibilitate, cu alte cuvinte, posibilitatea de a stabili conexiuni care să te ajute să procuri fonduri şi specialişti, şi care poate duce, la un moment dat, la introducerea într-un program naţional sau internaţional.

Unul dintre subiectele centrale ale conferinţei a fost proiectul “60 de biserici din lemn”, iniţiat în 2009 de arhitectul Şerban Sturdza. Obiectivul proiectului este salvarea şi conservarea patrimoniului rural din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, respectiv de bisericile de lemn de cimitir, parţial sau total abandonate, toate clasate ca monumente istorice, datate între secolele al XVII – XIX-lea. Proiectul se desfăşoară cu ajutorul a peste 100 de tineri cu profesii diferite (arhitecţi, artişti restauratori, ingineri, sociologi etc.) marea majoritate voluntari. Din octombrie 2013, proiectul are susţinere şi recunoaştere internaţională, fiind nominalizată în World Monuments Watch 2014 şi introdus recent în programul “7 most endagered” al Europa Nostra.

“60 de biserici de lemn” nu este un program de cult, a explicat arhitectul Şerban Sturdza, ci un program cultural care vizează însă mai mult decât restaurarea bisericilor în sine - reabilitarea comunităţilor rurale, “Degeaba renovezi sau conservi o clădire, indiferent că eşti în sat sau în oraş, atunci când comunitatea nu este interesată”, a declarat arhitectul.

Potrivit lui Şerban Sturdza, au fost vizitate bisericile de lemn din satele Boz, Târnăviţa, Almaşu Mic şi Urşi, ca exemple reprezentative pentru problemele cu care se confruntă aceste clădiri. În ceea ce priveşte finanţările pentru acest proiect, Sturdza a explicat că, până în prezent, fondurile au venit doar de la persoanele private:

"Până acum, Guvernul României nu a dat fonduri pentru acest proiect", a declarat arhitectul, adăugând că apelurile către Ministerul Culturii şi la BOR au avut doar rezonanţe strict locale, la nivel de funcţionari locali şi parohi.

Europa Nostra reprezintă Federaţia Europeană a organizaţiilor de patrimoniu. Acoperind 50 de ţări din Europa şi din lume, organizaţia este vocea societăţi civile care se angajează să protejeze şi să promoveze patrimoniul cultural şi natural al Europei. Fondată în 1963, la Paris, Europa Nostra are sediul central la Haga şi un birou la Bruxelles. Reţeaua sa paneuropeană cuprinde 250 de ONG-uri, cu peste cinci milioane de membri, 150 de organizaţii publice şi companii private şi 1.200 de membri individuali. Europa Nostra coordonează campanii pentru a salva monumente, situri şi peisaje pe cale de dispariţie, celebrează excelentă printr-un sistem de premiere în parteneriat cu Comisia Europeană şi încearcă să influenţeze politicile europene şi naţionale cu privire la patrimoniu.

Preşedintele organizaţiei Europa Nostra este Placido Domingo, renumitul cântăreţ de operă.

Lista "celor mai periclitate 7 situri" din Europa în 2014 conţine echipamentul istoric de tehnică de scenă pentru Teatrul Bourla din Antwerp - Belgia, împrejurimile istorice al Dolco şi Apozari din Kastoria - Grecia, citadela din Alessandria - Italia, clopotele Palatului Naţional Mafra - Portugalia, bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei - România, Coulour Row Settlement din Chernyakhovsk - Rusia şi Sinagoga din Subotica - Serbia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne