Presa internaţională, despre rezultatul şi urmările alegerilor parlamentare din România

Financial Times.
Financial Times. (SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
08.12.2012

Presa internaţională face previziuni referitor la alegerile care vor avea loc în România duminică, evocând criza politică din vară şi impactul pe care îl va avea după scrutin.

Ziare importante ca “Le Figaro”, “Le Monde” sau “Financial Times” comentează posibilul rezultat al alegerilor legislative române.

“Financial Times” consideră că actuala coaliţie va fi marea câştigătoare a alegerilor parlamentare şi avertizeazăcă rezultatul poate duce la instabilitate politică. Jurnaliştii speculează că noua majoritate, consolidată după scrutin, ar putea lansa o nouă procedură de destituire a preşedintelui Traian Băsescu, dar nu uită despre ameninţarea stabilităţii fiscale obţinute prin măsuri de austeritate grave începând din 2010.

Publicaţia “Le Figaro” îşi artă îngrijorarea faţă de “viitorul acestei coabitări agitate”, în contextul în care preşedintele va numi viitorul premier pe fundalul unor ameninţări cu o nouă procedură de suspendare, relevă B1 TV.

Jurnaliştii francezi mai relevă principala problemă nu este cine va câştiga, ci care va fi “amploarea Uniunii Social-Liberale” pe care au descris-o ca fiind "atelaj curios intrat în război în vară împotriva preşedintelui Traian Băsescu pe care a încercat în zadar sa îl debarce" de la putere.

“Le Monde” scrie ironic despre vizita lui Dan Diaconescu la Târgu Jiu, la bordul unui Rolls Royce, considerând că, pe fundalul tentativei eşuate de destituire a preşedintelui, a crizei economice şi a dezamăgirii faţă de politică, românii "ar putea să se îndrepte spre cel care le-ar putea oferi măcar un tur în Rolls-Royce".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor