Nouă candidaţi la alegerile parlamentare au hotărâri definitive de colaborare cu Securitatea

.
. (Photos.com)

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNAS) a dat publicităţii numele a nouă candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie care au hotărâri judecătoreşti definitive de colaborator, lucrător al fostei Securităţi sau de agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste.

Dumitru Badea, candidat PRM în Neamţ, şi Virgil Sima, candidat PER în Argeş au fost agenţi ai poliţiei politice comuniste.

Alţi doi, Niculae Mârzan, candidat PRM în Teleorman, şi Dan Dumitru Zamfirescu, candidat PRM în Bucureşti, au fost lucrători ai fostei Securităţi.

Călin Nestor, candidat PRM în Galaţi, Florin Costin Pîslaru, candidat USL în Galaţi, Anton Teodor Popovici, candidat PRM în Iaşi, Szekeres Carol, candidat UDMR în Galaţi, au fost colaboratori ai fostei Securităţi, conform CNSAS.

Cel mai cunoscut dintre toţi este Dan Voiculescu, candidat USL în Capitală, care a fost declarat colaborator al poliţiei politice comuniste.

CNSAS mai precizează că pe numele a trei candidaţi la alegerile generale au fost promovate acţiuni în constatare, în temeiul prevederilor OUG nr. 24/2008 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008 - care nu au fost finalizate până în prezent.

Reprezentanţii CNSAS mai precizează că verificările candidaţilor la alegerile generale din decembrie 2012 continuă, urmând ca rezultatele să fie făcute publice, conform legii.

Monica Macovei: Voiculescu, Fenechiu, Chiuariu candidează. USL nu a scăpat de candidaţii corupţi sau de cei care au colaborat cu Securitatea

Cel mai cunoscut dintre toţi este Dan Voiculescu, candidat USL în Capitală, care a fost declarat colaborator al poliţiei politice comuniste.

Modul în care USL a tratat desemnarea unor noi şefi ai Parchetului General şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost criticat săptămâna aceasta de europarlamentarul PDL Monica Macovei, care s-a aflat la Cluj pentru a-l sprijini pe candidatul ARD, Adrian Papahagi.

USL nu a făcut eforturi pentru a scăpa de candidaţii corupţi sau cei care au colaborat cu securitatea, este de părere Monica Macovei. Exemple sunt cazul fostului deputat PDL Trăşculescu, care a demisionat, şi cel al lui Ioan Stan, de la PSD, care nu a renunţat la funcţia de senator, relevă B1 TV.

"Voiculescu candidează, Fenechiu candidează, Chiuariu candidează şi tot aşa... ARD a avut curajul să facă o Comisie de etică, să-şi filtreze candidaţii. Şi am reuşit în circa 30 de cazuri să scoatem de pe liste candidaţi cu probleme. Mai sunt şi la ARD persoane care nu ar fi trebuit să candideze - au fost asumate politic de co-preşedinţii Alianţei - însă ceea ce a făcut ARD prin această Comisie de etică este să deschidă o nouă etapă", a precizat Macovei.

Referitor la respingerea de către CSM a candidaţilor propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru posturile de procuror general şi de procuror-şef al DNA, Monica Macovei a declarat că cei doi candidaţi s-au prezentat "foarte prost" la interviul de la CSM.

"Toată ţara a văzut cât de ridicole au fost unele răspunsuri pe care le-au dat ori tonul arogant folosit. Am văzut că propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA, Ioan Irimie, nu cunoştea date statistice despre condamnări şi achitări în dosarele DNA, că a confundat Consiliul Europei cu Comisia Europeană. La fel, Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de Procuror general, nu ştia efectele aşa-numitei legi a micii reforme, nu a prezentat nicio propunere concretă pentru gestionarea Parchetului General. De aceea, votând împotriva lor, Consiliul Superior al Magistraturii a acţionat corect", a mai declarateuro parlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne