Preşedintele Ucrainei instituie starea de asediu şi mobilizarea parţială a armatei

(S) Olexander Turcinov, preţedintele Parlamentului ucrainean şi Ministrul  Apărării, Igor Teniuc, 14 martie 2014
(S) Olexander Turcinov, preţedintele Parlamentului ucrainean şi Ministrul  Apărării, Igor Teniuc, 14 martie 2014 (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

În urma agresiunilor continue ale armatei militare ruse, Parlamentul de la Kiev a aprobat, luni, decretul pentru instituirea stării de asediu în timp ce preşedintele interimar, Olexander Turcinov, a cerut mobilizarea parţială pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în Crimeea, notează Kiev Post.

Cel puţin 40.000 de voluntari vor fi aşteptaţi în rândurile Gărzii Naţionale a Ucrainei, un departament de apărare internă formată în urma înlăturării fostul preşedinte Viktor Ianukovici.

Mobilizarea la nivel naţional se adresează în general ”voluntarilor, care aleg de bună voie să meargă în armată” şi specialiştilor care au făcut serviciul militar. ”Copii de 18 ani nu vor fi recrutaţi”, a declarat Turcinov.

Soldaţii de pe teritoriul peninsulei ucrainene ”vor rămâne acolo”, a declarat ministrul Apărării, Igor Teniuc.

”Premierul” pro-Rusia al guvernului ilegal din Crimeea a anunţat anterior că soldaţii ucraineni care nu se vor jura loialitate autorităţilor de la Simferopol vor fi evacuaţi de pe teritoriul peninsulei.

Departamentul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei va primi o finanţare de urgenţă de peste 600 de milioane de dolari pentru cheltuieri militare, ce va fi folosită la achiziţionarea armamentului, repararea echipamentului militar şi construcţia bazelor militare de pregătire.

Ucraina "îşi rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele cu scopul de a stopa invazia militară rusă", conform unui comunicat emis de Ministerul de Externe ucrainean.

”Ucraina se confrunta cu ameninţarea unei invazii pe scară largă” din partea armatei ruse, ce include peste 80.000 de soldaţi, 270 de tancuri, 180 vehicule blindate, 140 de avioane militare, 90 de elicoptere militar, a declarat Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Andry Parubyi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe