Traian Băsescu îi asigură pe români că nu au a se teme de război

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Luni, la o zi după referendumul din Crimeea, invitat la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu i-a asigurat pe români că nu există pericolul unui război în zona Mării Negre, iar ţara noastră nu are riscuri de securitate directe.

Întrebat dacă va fi război, preşedintele a răspuns: "Categoric nu, nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, zic eu că nici în Ucraina şi cu atât mai puţin în Crimeea. (...) Din punct de vedere militar (după referendum n.r.) nu se schimbă nimic în Crimeea. Rusia va menţine acolo toată flota de la Marea Neagră, în frunte cu crucişătorul Moscova. Numărul de militari va fi tot 25.000, câţi au fost şi până acum. În nici un caz românii nu trebuie să se teamă de o agresiune la adresa României.", a afirmat şeful statului.

Preşedintele a precizat că nivelul de alertă al armatei României nu s-a schimbat după referendumul din Crimeea, ceea ce se traduce prin faptul că nu suntem în pericol iminent:

"Dacă am fi fost în pericol direct, iminent, aş fi spus-o şi cu totul altul ar fi fost nivelul de alertă al Armatei", a continuat preşedintele Băsescu, precizând că acum nivelul de alertă militar este unul obişnuit.

Şeful statului a subliniat că ţara noastră nu are "riscuri directe de securitate", remarcând însă că riscurile regionale sunt în creştere.

Traian Băsescu a criticat faptul că Rusia "a stimulat" referendumul din Crimeea, afirmând că aceasta reprezintă o încălcare a Memorandumului de la Budapesta din 1994, prin care Rusia, SUA şi Marea Britanie au garantat integritatea teritorială a Ucrainei. În acest context, ţara noastră, care nu recunoaşte rezultatele referendumului din Crimeea va susţine până la capăt aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi va susţine această poziţie în următorul Consiliu European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne