Preşedintele unei agenţii media finanţate de guvernul SUA reţinut şi deportat din Rusia

Cu două zile înaintea vizitei lui John Kerry la Moscova, Kremlinul l-a expulzat din Rusia pe preşedintele BBG, vicepreşedinte al NBC Universal. Moscova a declarat că expulzarea americanului este un răspuns la sancţiunile impuse Rusiei de către SUA pentru rolul său în conflictul ucrainean.
Preşedintele U.S. Broadcasting Board of Governors (BBG), Jeff Shell.
Preşedintele U.S. Broadcasting Board of Governors (BBG), Jeff Shell. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.07.2016

Autorităţile ruse l-au reţinut şi apoi deportat pe preşedintele U.S. Broadcasting Board of Governors (BBG) de pe aeroportul din Moscova ca răspuns la sancţiunile americane împotriva oficialilor Kremlinului.

Jeff Shell a declarat că oficialii securităţii ruse l-au informat că i se va interzice pe viaţă să mai pătrundă în Rusia, conform unei declaraţii din partea agenţiei BBG.

Incidentul de marţi noaptea a avut loc cu două zile înainte ca secretarul de stat american John Kerry să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova pentru a discuta o propunere a SUA privind îmbunătăţirea cooperării militare şi a eforturilor antitero în Siria.

Iniţial, Ministerul rus de Externe nu a oferit o explicaţie agenţiei BBG sau lui Shell pentru detenţia acestuia, dar ulterior a declarat că oficialul se află pe o listă secretă de persoane creată de Moscova pentru a răspunde sancţiunilor impuse de SUA “politicienilor, oamenilor de afaceri şi furilor media” din Rusia pentru acţiunile acesteia din urmă în Ucraina, a raportat ziarul american Washington Post.

BBG a susţinut miercuri într-o declaraţie că lui Shell i s-a refuzat intrarea în Rusia în ciuda faptului că avea un paşaport valid şi viză rusească, adăugând că ulterior acesta a fost “reţinut într-o cameră închisă timp de câteva ore, înainte să fie însoţit de oficialii securităţii ruse la bordul unui avion spre Amsterdam”.

Shell este preşedintele agenţiei care monitorizează entităţile media guvernamentale, inclusiv Vocea Americii şi Radio Europa Liberă. În plus, el este vicepreşedinte al NBC Universal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor