Preţul încălcării demnităţii unui om: 20.000 lei amendă în cazul "tocătorului uman de hârtii"

.
. (Photos.com)

Compania Assystem România a plătit "preţul" pentru decizia de a fi obligat o angajată care dăduse firma în judecată să rupă cu mâinile hârtii, transformând-o, aşa cum avea să o numească presa, într-un "tocător uman de hârtii".

La un an după ce a fost amendată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Assystem şi-a plătit amenda de 20.000 lei şi a publicat în Curierul Naţional rezumatul deciziei CNCD din care reiese că obligarea angajatei să rupă hârtii cu mâinile, în bucăţele mai mici de un centrimetru, fără să aibă voie să se folosească măcar de un banal foarfece, este o discriminare, relatează Hotnews.

"Salut faptul că au admis că au greşit, că asta dovedeşte plata amenzii, şi sper să înveţe din acest caz, atât Assystem, cât şi orice angajator care a putut să încalce demnitatea umană", a declarat Csaba Asztalos. Acesta a afirmat că CNCD a aplicat amenzi "constant şi consistent, după acest precedent".

Reamintim că la începutul anului 2014, Hotnews prezenta, în exclusivitate, cazul unei femei care, după ce a contestat în instanţă propria demitere şi a fost reprimită la serviciu, a fost "promovată" din secretară tocător uman de hârtii.

Odată cu reangajarea femeii, conducerea companiei a decis iniţierea unui "nou business": transformarea documentelor confidenţiale în confetti pentru Mardi-Gras şi pentru Carnavalul de la Rio - "varianta FUN" aşa cum a fost denumită în şedinţa conducerii firmei - post pe care avea sa îl ocupe fosta secretară.

În consecinţă, săptămâni în şir, opt ore zi, angajata a fost obligată să rupă hârtii în bucăţele mici, fără să aibă voie să se folosească de foarfece, tocător de hârtii etc.

Pe 4 decembrie 2013, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, în unanimitate) că "obligarea unei persoane să distrugă manual documente considerate a fi secrete, ca efect al unui proces câştigat de persoana în cauză împotriva firmei angajatoare reprezintă discriminare, hărţuire şi încalcă dreptul la demnitate."

Administratorul companiei, Roger Coat, a declarat la momentul respectiv pentru hotnews.ro că a contestat în instanţa decizia CNCD şi că distrugerea manuală a documentelor este o muncă obişnuită pentru angajaţii din firmă, impusă de politica de confidenţialitate convenită cu clienţii: "Distrugerea documentelor se face întotdeauna manual în situaţia înscrisurilor care, din cauza dimensiunilor, nu pot fi distruse mecanic, pentru a ne asigură că nu exista documente care sunt aruncate la gunoi fără să fi fost înainte distruse", declara Roger Coat.

Din hotărârea CNCD reiese însă că fosta secretară, "având aceleaşi atributii de serviciu ca şi alte persoane, a fost singura persoană pusă să distrugă manual documente considerate a fi secrete."

La nouă luni de la hotărârea CNCD, prima instanţă de judecată a respins cererea Assystem România de a anula decizia de discriminare şi a obligat-o să îi plătească fostei angajate 3.000 lei cheltuieli de judecată. Avocatul companiei a anunţat că va ataca decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Articolul original poate fi citit la http://www.hotnews.ro/ştiri-esenţial-18875016-final-cazul-tocătorul-uman-hartii-assystem-românia-plătit-amenda-20-000-lei-pentru-discriminare-hartuire-încălcarea-dreptului-demnitate-angajatei-care-obligat-facă-manual-confetti.htm

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne