Primăria Capitalei, o fortăreaţă baricadată. Firea, somată de USR să lase locul cuiva competent

Modul în care înţelege Gabriela Firea - ajunsă la un an de mandat - să gestioneze problemele Capitalei este pur şi simplu dezastruos, acuză USR, arătând că din cele 79 de măsuri promise de primăriţă în campanie, au fost realizate doar două, alte opt fiind în curs de implementare.
Roxana Wring
Roxana Wring (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea ar trebui să îi retragă sprijinul politic primăriţei Capitalei, Gabriela Firea, pentru că nu şi-a îndeplinit promisiunile făcute, a solicitat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul general USR Roxana Wring.

"Dacă doamna Firea ar fi evaluată de Darius Vâlcov şi de Liviu Dragnea, credeţi că ar lua notă de trecere? Noi credem că pe baza rezultatelor primului an de mandat, domnul Liviu Dragnea ar trebui să-i retragă sprijinul politic şi doamna Firea ar trebui să urmeze exemplul colegilor săi din Guvernul Grindeanu şi să îşi dea demisia. Inovaţia acestui prim an de mandat a fost introducerea unui mod creativ prin care se pot risipi banii publici", a declarat Roxana Wring, citată de Agerpres.

Reprezentanta USR a atras atenţia că Firea nu a realizat restructurarea aparatului administrativ al PMB, "sufocat de birocraţie", dar a înfiinţat, în schimb, 21 de societăţi comerciale din bugetul local.

"În loc de consolidări de imobile şi renovări de faţade, am avut premierea celui mai frumos balcon. Vă daţi seama că într-un oraş cu zeci de mii de locuinţe colective e nevoie de tot aparatul administrativ al Primăriei Capitalei pentru a găsi acest cel mai frumos balcon. Nu am avut piste pentru biciclete şi nici nu vom avea curând, în schimb doamna Firea face cadou un voucher de 500 de lei pentru cumpărarea unei biciclete. Din o sută de kilometri de piste de biciclete, avem în acest moment numai şapte kilometri. Nu avem locuinţe sociale, dar li s-a făcut cadou studenţilor care locuiesc cu chirie în Bucureşti câte 500 de lei pe lună", a subliniat Roxana Wring.

La rândul său, consilierul general USR Ana Maria Ciceală a remarcat că programul electoral al primăriţei conţinea 79 de măsuri concrete, dar că, în decurs de un an, au fost realizate doar două, alte opt fiind în curs de implementare.

"A alocat întreaga sumă cerută - de constructor, probabil - pentru Monumentul Marii Uniri. O altă promisiune - îmbunătăţirea cadrului legislativ privind măsuri de protecţie socială care să conducă la stabilirea echilibrului demografic - am trecut-o şi pe aceasta la măsuri realizate, fiindcă într-adevăr a început să îmbunătăţească prin proiecte de hotărâre sistematizarea instituţiilor care lucrează pe protecţie socială în Bucureşti. (...) Restul până la 79 sunt măsuri pe care nu numai că nu le-a îndeplinit, ci la unele dintre ele, cum ar fi urbanismul, transparenţa, predictibilitatea actului de guvernare locală, achiziţiile publice, poluarea, fondurile europene pentru termoficare - acolo au fost stopate toate proiectele, iar în ce priveşte unele dintre ele, ne-am întors în anii 2000", a precizat Ana Maria Ciceală.

În acelaşi timp, consiliera USR a punctat că nu s-au întreprins măsurile promise pentru reducerea poluării fonice şi atmosferice în Bucureşti iar în ceea ce priveşte conducerile RADET, RATB şi conducerile de la spitale, au fost făcute numiri peste noapte în tot acest an, fără concurs pe post, fără CV-uri, fără a respecta legea guvernanţei corporative.

Mai mult, Ana Maria Ciceală a evidenţiat faptul că, deşi Firea a promis că va publica pe site toate contractele şi actele adiţionale încheiate de Primăria Municipiului Bucureşti, nici măcar un singur contract din mandatul său nu apare pe site.

"Primăria funcţionează acum ca un fel de fortăreaţă baricadată, din care nu iese nimic (...) şi în acelaşi timp nu intră nimic, fiindcă atunci când cetăţenii vor să intre să vadă cum se desfăşoară şedinţele de Consiliu şi cum se cheltuie banii lor în Primărie, dar şi ONG-urile interesate, trebuie să se lupte la propriu cu Poliţia locală", a mai afirmat consiliera USR.