Primele zece filme româneşti din 2012

Regizorul român Cristian Mungiu.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Ian Gavan / Getty Images)

"Despre oameni şi melci" este filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori în 2012, potrivit estimărilor realizate de Asociaţia Film România, pelicula semnată de Tudor Giurgiu având în anul 2012 peste 64.000 de spectatori şi încasări de 6.981.473 de lei.

Acţiunea filmului "Despre oameni şi melci" se petrece în 1992, în Câmpulung-Muscel, la fabrica de maşini ARO. Filmul spune povestea unui grup de muncitori angajaţi la o fabrică falimentară, la începutul anilor '90 în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluţie neobişnuită de a-şi salva colegii de la şomaj şi fabrica de la închidere. O întreprindere de stat ce fabrica maşini e pe cale să falimenteze şi trebuie privatizată în doar o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care plănuieşte să transforme fabrica într-o crescătorie de melci. Doar 300 din cei 3.000 de muncitori îşi vor păstra slujbele. George Petrescu, şeful de sindicat - 30 şi ceva de ani, însurat, cu un copil - trăieşte cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toată lumea din acel oraş de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Într-o seară, vede o reclamă la televizor pentru o bancă de spermă care plăteşte câte 50 de dolari pentru fiecare "donaţie". Atunci îi vine în cap ideea să salveze fabrica şi pe colegii săi. Dacă 1.000 de muncitori tineri şi-ar vinde sperma timp de o săptămână, s-ar putea strânge suficient de mulţi bani ca ei să cumpere fabrica şi să obţină un patent pentru un nou motor. Ar putea reîncepe producţia şi şi-ar păstra slujbele.

Din distribuţie fac parte actorii români Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă şi Alina Berzunţeanu şi actorii francezi Jean Francois Stevenin şi Robinson Stevenin.

Pe locul al doilea în clasamentul filmelor în funcţie de numărul de spectatori se află comedia romantică semnată de Iura Luncaşu - "Minte-mă frumos", care a avut 55.700 de spectatori şi încasări de 957.000 de lei. De altfel, "Minte-mă frumos" a fost filmul românesc care a înregistrat cele mai mari încasări în 2012. Proiectat în premieră în a doua jumătate a lunii octombrie, "Minte-mă frumos", debutul regizorului Iură Luncaşu în lungmetraj de ficţiune, are o distribuţie impresionantă, avându-i ca protagonişti pe Diana Dumitrescu şi Andi Vasluianu. "Minte-mă frumos" spune povestea a doi tipi simpatici din Bucureşti, care duc o viaţă cât se poate de neobişnuită. Dani (Andi Vasluianu) este part-time furnizor de servicii IT şi part-time gigolo, iar Toni (Marius Damian) este full-time… hacker, care îşi înşeală partenerul de viaţă - computerul - cu o tipă cunoscută pe internet, Oana (Antoaneta Zaharia). Dana (Diana Dumitrescu) şi Oana, ucenice cofetare şi colege de apartament, sunt cum nu se poate mai diferite. Dana, tipa senzuală, suceşte capetele bărbaţilor oriunde apare, pe când Oana iubeşte foarte mult prăjiturile, de unde şi formele mai rotunjoare. Şi cum era de aşteptat, când discuţiile lungi pe chat nu pot rămâne veşnic virtuale, Toni şi Oana îşi dau întâlnire faţă-n faţă. Dar există o problemă majoră: Toni nu seamănă deloc cu poza de profil, iar Dani ajunge la întâlnire în locul lui. Dar oare la întâlnire se prezintă chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos?

Pe poziţia a treia în topul spectatorilor s-a clasat cel mai premiat film românesc de anul acesta, "După dealuri" de Cristian Mungiu, titlu care se află, de altfel, pe lista scurtă de nouă filme din care vor fi alese nominalizările la Oscarul pentru categoria "cel mai bun film într-o limbă străină". Filmul lui Mungiu a adus 55.000 de spectatori în cinematografele româneşti şi a avut încasări de 459.000 de lei. Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul "După dealuri" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Pe locul al patrulea în Top 10 se află "Ho Ho Ho 2: O loterie de familie", care a avut 42.500 de spectatori şi încasări de 680.000 de lei.

Pe poziţia a cincea se regăseşte filmul lui Lucian Georgescu, "Tatăl fantomă", care a avut 19.755 de spectatori şi încasări de 76.273 de lei.

Pe locul cu numărul şase în clasament se regăseşte "S-a furat mireasa" cu 17.967 de spectatori şi încasări de 299.917 de lei.

Pe poziţia a şaptea în box office-ul de final de an s-a clasat debutul lui Silviu Purcăreţe în regia de film - "Undeva la Palilula". Acest film a adus în cinematografe 14.850 de spectatori şi a avut încasări de 106.000 de lei.

Pe locul cu numărul opt s-a clasat "Ultimul corupt din România" de Sergiu Nicolaescu- film care a avut 13.195 de spectatori şi încasări de 225.816 lei.

Pe locul cu numărul nouă se regăseşte filmul "Şi caii sunt verzi pe pereţi" de Dan Chişu, care a avut 9.000 de spectatori şi 52.300 de lei încasări.

Pe locul cu numărul zece s-a clasat "Toată lumea din familia noastră" de Radu Jude, cu 6.287 de spectatori şi cu încasări de 26.806 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură