Prisăcariu: Pentru cei care nu înţeleg - Dragnea a fost condamnat pentru campanie electorală în ziua votului

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu (paginadepolitica.ro)

În ziua votului, campania electorală este interzisă iar orice presiune pusă pe alegător să voteze (sau să nu voteze) este interzisă, a scris jurnalistul Cătălin Prisăcariu pe blogul său personal făcând referire la cazul lui Liviu Dragnea, condamnat vineri la un an de închisoare cu suspendare în dosarul "Fraudă la Referendum".

"Campania electorală în ziua votului şi presiunea asupra alegătorului în ziua votului constituie infracţiuni. În cazul particular al referendumului de demitere a lui Traian Băsescu din 29 iulie 2012, campania electorală era echivalentă cu presiunea asupra alegătorului şi invers. Cum miza era ca la urne să se prezinte 50% 1 din numărul total de alegători pentru validarea referendumului (ştiut fiind că majoritatea celor care s-ar fi prezentat la vot ar fi votat pentru demitere), eforturile USL (cu vîrf de lance Liviu Dragnea) s-au concentrat nu pe influenţarea votului ("pentru" sau "împotriva" demiterii), ci pe influenţarea votantului, care trebuia convins, presat etc. să iasă la vot.

Exact asta e infracţiunea lui Dragnea: a pus la punct un sistem piramidal de presiune asupra alegătorilor, pe care l-a controlat pe tot parcursul zilei de vot, 29 iulie 2012. Dragnea nu s-a dus personal să scoată cetăţeni din case şi să-i ducă la vot pentru că îi era imposibil fizic, omul stătea la butoane, dădea sms-uri, monitoriza prezenţa şi alte astfel de acţiuni. Dar ce a făcut Dragnea e mai grav decît ce au făcut trepăduşii din teritoriu: a închegat sistemul de fraudare prin presiune pe alegători şi a instigat la infracţiuni electorale. Nu e, deci, nimic complicat, totul e foarte clar", a scris Prisăcariu.

Jurnalistul a amintit şi ce mesaje le dădea Liviu Dragnea colegilor lui în ziua votului la referendum, pe 29 iulie 2012. Pentru a le citi intraţi aici.

Pentru mai multe detalii despre dosarul lui Dragnea citiţi: Liviu Dragnea, condamnat la un an cu suspendare în Dosarul "Fraudă la Referendum".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.