Procurorul-şef adjunct al DNA: Dacă Moldova îşi doreşte un sistem judiciar eficient, îl recomand pe cel al României

Politicienii din Moldova nu-şi doresc cu adevărat o luptă eficientă împotriva corupţiei, a afirmat procurorul-şef adjunct al DNA din România, Nistor Călin.
Nistor Călin, procuror-şef adjunct al DNA din România
Nistor Călin, procuror-şef adjunct al DNA din România (adevarul.ro)

Infracţiuni, sărăcie, lipsa democraţiei sunt doar câteva dintre efectele care, în opinia lui Nistor Călin, ar urma după infiltrarea corupţiei în societate. Mai mult, în lupta cu acest flagel esenţiale ar fi profesionalismul şi independenţa procurorilor, susţinerea totală a societăţii civile şi mai puţin cea politică. Aceasta este opinia procurorului-şef adjunct al DNA din România, Nistor Călin, care a participat, luni, la conferinţa anticorupţie organizată la Chişinău, de către Institutul pentru Politici şi Reforme Europene.

„DNA a beneficiat de o susţinere totală a societăţii civile şi de una parţială din partea sistemului politic. Când vorbesc de voinţa sistemului de a combate corupţia, discut mai întâi de voinţa sistemului judiciar, a societăţii civile şi de abia la final discutăm de voinţa sistemului politic. Niciodată sau în foarte puţine cazuri, sistemul politic, vorbesc de statele din Europa de Est şi Sud-Est, iniţial nu a vrut să combată corupţia. Au înfiinţat instituţiile anticorupţie şi au spus că sunt gata să se prezinte bine în faţa instituţiilor internaţionale. Dacă ar fi prevăzut adevărata evoluţie, politicienii din România ar fi avut reţinere în a înfiinţa DNA. Acum sunt forţaţi să evolueze în această direcţie, societatea nu mai are răbdare cu politicienii”, a menţionat Nistor Călin.

Dacă Moldova îşi doreşte un sistem judiciar eficient, recomandat de Nistor Călin a fost cel din România, iar pentru a se ajunge la acest rezultat, importantă este numirea unei conduceri şi a unei echipe de procurori profesionişti. Potrivit Jurnal.md, procurorul-şef adjunct al DNA a specificat că, în momentul de faţă, activitatea instituţiei la care activează este cotată cu un nivel de încredere de peste 60 la sută din partea populaţiei.

„Dacă doriţi un sistem judiciar eficient vi-l recomand pe cel al României. Începutul a fost greu şi pentru DNA. Un prim progres l-a constituit numirea unui nou management în 2005, în frunte cu Daniel Morar, la moment judecător la Curtea Constituţională. Ulterior a format o echipă de procurori foarte bună. Rezultatele au început să apară iniţial mai greu, iar în continuare am ajuns la performanţa de azi. Procurorul trebuie să fie profesionist. Despre onestitate nu mai vorbesc, nu cred că un procuror vine cu o altă intenţie decât a face justiţie. Procurorii trebuie să fie curajoşi să aibă capacitatea de a deschide investigaţii mari, să poată să conducă bine ancheta, iar în final să obţină sentinţe valide”, a recomandat Nistor Călin.

În opinia adjunctului şefului DNA, „pentru evoluţia bună a sistemului judiciar trebuie să existe o reală independenţă a procurorului în investigaţiile efectuate”, adăugând că rezultatele României în lupta cu corupţia se datorează anume influenţei minime a politicului în sistemul judiciar.

Amintim că începând cu 30 noiembrie, la Chişinău şi-au început activitatea de evaluare a instituţiilor statului de drept, 15 experţi europeni. Aceştia vor verifica: Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională pentru Integritate, Curtea Constituţională, Institutul Naţional de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Ombudsmanul şi Ministerul Justiţiei.

Exerciţiul este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX, în cooperare cu autorităţile din Moldova. Printre experţi se numără şi procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Codruţa Kovesi care va participa la verificarea Centrului Naţional Anticorupţie şi a Comisiei Naţionale de Integritate.