Programul "deţinuţii-scriitori". Noul ministru al Justiţiei a trecut la ameninţări

Noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, avertizează că va dispune măsuri "deloc blânde" dacă va constata nereguli în urma analizei care vizează aşa-zisele lucrări ştiinţifice publicate de deţinuţi pentru a beneficia de reducerea pedepsei.
.
. (Photos.com)

Într-o intervenţie pentru Digi24, Raluca Prună a subliniat că prevederea potrivită căreia pentru fiecare carte scrisă în detenţie un deţinut primeşte 30 de zile reducere la pedeapsă datează încă din 1969 şi a fost menţinută până în prezent.

"Problema nu este prevederea în sine, ci problema este modul în care o anumită procedură a fost aplicată", a declarat ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a arătat că, din 2007 în 2010, a fost scrisă o lucrare ştiinţifică pe an, în 2011 - trei lucrări, în 2012 - şase, 2013 - 11, 2014 - 69, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 331 de lucrări ştiinţifice.

"E o procedură care cere ca persoana care doreşte să scrie o lucrare să ataşeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar care atestă importanţa temei pentru domeniul respectiv. Fac o analiză foarte serioasă, în primul rând plecând de la faptul că din 2013 asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc împreună cu ANP să înţeleg cum s-a aplicat această procedură. Şi sigur că, în situaţia în care voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu am să fiu deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie. (...)

Pentru asta am dispus o analiză, pentru a dispune nişte măsuri care, repet, nu vor fi blânde deloc. Cer îngăduinţă pentru a face această analiză care va fi finalizată cât de curând pentru că ştiu care este aşteptarea publică. Cred că avem o problemă majoră", a declarat ministrul Raluca Prună, citată de Mediafax.

Există un regulament de aplicare a Legii 254/2013 şi o decizie adoptată de directorul general al ANP în 2011 care prevede într-un mod foarte detaliat care este procedura de urmat în situaţia în care un deţinut doreşte să scrie o lucrare ştiinţifică. Potrivit noului ministru, problema poate fi soluţionată prin abrogarea dispoziţiei respective din Legea 254/2013, prin ordonanţă de urgenţă, sau pur si simplu prin aplicarea regulamentului aşa cum este el în vigoare.

"Am cerut ANP să transmită în teritoriu la şefii de penitenciare o adresă în care să ceară nimic altceva decât pur si simplu aplicarea unor reguli care, repet, sunt aici din 2011. (...) Ceea ce pot să vă promit este că în 2016 nu numai că cifra nu va creşte, eu sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gaus şi să coborâm la nivelul, dacă nu reuşim să abrogăm această dispoziţie, să coborâm la numărul rezonabil - o lucrare ştiinţifică în penitenciar într-un an cred că este o cifră rezonabilă.

Putem să ne gândim că cineva care are ceva de spus pentru avansarea ştiinţei în lume poate să scrie o lucrare. Că 331 de lucrări sunt scrise şi că ele sunt considerate ştiinţifice, am îndoieli", a mai precizat Raluca Prună.

Recomandăm şi Care sunt cei mai prolifici scriitori din penitenciar. Lista completă a "producătorilor" de lucrări ştiinţifice