Protest la Parlament contra "decapitării" noilor generaţii de cineaşti

Adoptată după un an de dezbateri şi consultări cu breasla, ordonanţa ce modifica legea cinematografiei a primit raport negativ din partea comisiei de resort, în urma unei şedinţe de doar 8 minute şi riscă acum să fie respinsă de deputaţi. Revoltaţi, cineaştii se opun cerându-le aleşilor să nu taie aripile noului val de regizori şi producători.
Protest al cineaştilor la Parlament
Protest al cineaştilor la Parlament (Paul Negoescu)

Câteva zeci de cineaşti au luat parte, marţi, în faţa Parlamentului, la un miting de susţinere a ordonanţei 91/2016, act normativ ce modifica vechea lege a cinematografiei, lege care, potrivit protestatarilor, limita accesul tinerilor cineaşti la finanţare, îngreuna realizarea co-producţiilor europene, înlesnea corupţia şi cheltuirea banului public pe producţii lipsite de valoare artistică.

Protestul are loc în contextul în care, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor se va vota proiectul de respingere în bloc a Ordonanţei de urgenţă privind cinematografia (OUG 91/2016), pe baza raportului negativ dat săptămâna trecută de Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare privind adoptarea modificărilor la Legea cinematografiei. Cineaştii acuză că raportul negativ a fost dat după o şedinţă de doar 8 minute, fără consultarea reprezentanţilor breslei, aceasta în condiţiile în care prevederile din OUG 91 au fost rodul unui an de muncă - dezbateri, consultări cu cineaştii etc. Mai mult, raportul negativ nici măcar nu a fost motivat.

"A fost un grup de lucru care a întrunit toate generaţiile din cinema-ul românesc. Este o lege (OUG 91) care are susţinerea breslei cu excepţia unor producători care nu vor să piardă influenţa pe care o au asupra CNC-ului şi asupra membrilor din Consiliul CNC-ului sau directorului CNC-ului care numeşte comisiile de finanţare, asta este de fapt principala problemă. Şi oamenii aceştia nu vor să se schimbe legea ca să nu îşi piardă ei influenţa.

Fosta lege a cinematografiei - cea pe care am încercat să o schimbăm anul trecut prin Ordonanţa de urgenţă din decembrie 2016 - era în vigoare din 2005. Cea mai mare problemă pe care o punea - printre multe altele - era faptul că tinerii cineaşti, tinerii regizori şi producători care se apucau să facă film aveau şanse infime să poată să obţină finanţări dacă nu merg la concurs cu un producător cu ştate vechi sau cu pile sau mai ştiu eu ce. Şi atunci majoritatea tinerilor susţin această schimbare de lege", a explicat, pentru Epoch Times, regizorul Paul Negoescu.

În aceste condiţii, cineaştii le cer deputaţilor să nu respingă OUG 91/2016 ci s-o retrimită Comisiei de Cultură unde să aibă loc o dezbatere reală împreună cu toate generaţiile de cineaşti.

Negoescu a mai reamintit că deşi OUG 91 a intrat în vigoare în 2016, nu a putut fi pusă în aplicare pe motiv că Ministerul de resort nu a elaborat un regulament de obţinere a finanţării în baza noii legi.

"Deci, practic până acum s-a stat degeaba şi din câte am înţeles, în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a fost respinsă această ordonanţă la care au lucrat atât regizori şi producători din generaţia noului val, regizori şi producători care urmează să debuteze în carieră cât şi persoane din generaţia mai veche", a explicat regizorul.

Mai amintim că anterior protestului, cineaştii le-au adresat deputaţilor o scrisoare deschisă prin care şi-au exprimat sprijinul pentru OUG 91/2016.

În scrisoare, cineaştii le atrag atenţia deputaţilor că o respingere a ordonanţei ar echivala cu o întoarcere în timp, "practic s-ar reveni la vechea lege a cinematografiei care împiedică accesul tinerilor la finanţare, îngreunează realizarea co-producţiilor europene, înlesneşte corupţia şi cheltuirea banului public pe producţii lipsite de valoare artistică."

"OUG nr. 91/2016 este susţinută de majoritatea persoanelor active din cinematografie, de regizorii şi producătorii care au realizat performanţe internaţionale şi de tinerii cineaşti, absolvenţi ai şcolilor de profil şi aflaţi la început de drum în carieră. Au existat, e drept, şi voci care au contestat ordonanţa, însă fără argumente convingătoare şi fără să aducă propuneri de îmbunătăţire a ei. Dar majoritatea covârşitoare a cineaştilor activi, cu rezultate sau cu viitor în cinematografie şi-au manifestat în repetate rânduri susţinerea faţă de modificările propuse de OUG 91/2016.

O eventuală respingere a ordonanţei ar echivala cu o întoarcere în timp, practic s-ar reveni la vechea lege a cinematografiei care împiedică accesul tinerilor la finanţare, îngreunează realizarea co-producţiilor europene, înlesneşte corupţia şi cheltuirea banului public pe producţii lipsite de valoare artistică. Respingerea ordonanţei ar echivala cu decapitarea a încă unor posibile generaţii de cineaşti, de tineri absolvenţi de film care vor renunţa să mai facă film în condiţiile în care sunt împiedicaţi să obţină finanţările necesare realizării de filme. De asemenea, respingerea ordonanţei ar aduce resemnarea actualei generaţii de cineaşti, cărora li s-a promis în nenumărate rânduri că legislaţia va fi îmbunătăţită şi adusă în sincron cu legislaţia europeană", susţin cineaştii, aceştia cerându-le deputaţilor să nu respingă OUG 91/2016 ci s-o retrimită Comisiei de Cultură unde să aibă loc o dezbatere reală împreună cu toate generaţiile de cineaşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne