Muzeografii protestează: „Nu ştiu ce o să facem. O să mergem să culegem căpşuni, o să ne facem şoferi de taxi!”

Cel mai înalt specialist dintr-un muzeu câştigă mai puţin de jumătate din salariul unui actor şi de 8 ori mai puţin de cât un parlamentar, acuză angajaţii din muzee, revoltaţi de cum i-a tratat puterea când a făcut legile vizând măririle salariale.
Protestul Muzeologilor
Protestul Muzeologilor (Captura)
Se încarcă player-ul...

Câteva zeci de angajaţi din muzeele publice şi din instituţiile cu rol în protecţia patrimoniului au ieşit sâmbătă în stradă, în faţa Muzeului Naţional de Istorie, revoltaţi de salariile mici şi de faptul că noua lege a salarizării îi pune pe aceeaşi treaptă de salarizare cu brancardierii şi infirmierii. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu OUG 2/2017 prin care s-au mărit salariile unor categorii de bugetari, muzeografii neregăsindu-se printre ei.

Nemulţumiţi că sunt plătiţi cu lefuri foarte mici raportat la pregătirea lor şi la însemnătatea muncii pe care o depun, protestatarii le cer autorităţilor să ia măsurile care se impun, pentru remedierea situaţiei.

Protest al angajaţilor din muzee
Protest al angajaţilor din muzee (Epoch Times)

Anterior protestului de astăzi, care are loc cu câteva ore înainte să se dea startul Nopţii Muzeelor, sindicaliştii i-au trimis ministrului Culturii două scrisori în care au expus problemele şi doleanţele lor, scrisori rămase fără răspuns. De altfel, după doua ore de protest în faţa Muzeului Naţional de Istorie, sindicaliştii s-au îndreptat spre Ministerul Culturii.

Protest al angajaţilor din muzee
Protest al angajaţilor din muzee (Epoch Times)

„Este prima dată în 28 de ani când protestăm. Noi nu suntem o breaslă care avem educaţia protestului. În momentul ăsta suntem ieşiţi în stradă pentru că nu se mai poate, ne-a ajuns cuţitul la os şi în momentul ăsta suntem jigniţi şi ofuscaţi de tratamentul la care suntem supuşi de către decidenţi.

Mihaela Simion
Mihaela Simion (Captura)

(...) Mi-aduc aminte, mă gândesc acum la una din emisiunile de ieri în care o doamnă de la ANAF, foarte supărată, spunea că are un salariu de îi este şi ruşine să spună, 4.000 de lei. Păi vă spun eu. Eu mă numesc Mihaela Simion, sunt muzeograf, am o vechime de 22 de ani, doctorat, toate sporurile incluse, absolut tot, ceva activitate şi ceva oase rupte pentru ţara asta iar salariul meu, în acest moment, după 22 de ani de activitate, pentru că lucrez într-un muzeu naţional, deci mai am ceva mai mult, este de 2.450 de lei în mână”, a declarat pentru Epoch Times dr. Mihaela Simion, în timp ce un coleg de-al său de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti a explicat că după 10 ani vechime are salariul de 1.600 de lei, aceşti bani incluzând şi sporuri de doctorat şi încă un spor de vechime.

„Fără spor de vechime şi de doctorat cred că aş fi avut aproape 1.350 de lei!” a explicat sindicalista.

Protest al angajatilor din muzee
Protest al angajatilor din muzee (Epoch Times)

Potrivit Mihaelei Simion, ea şi colegul său sunt "cazuri fericite" însă în ţară există muzeografi care după 20 de ani vechime abia ajung la 1.600 de lei cu sporurile incluse.

Referitor la noua lege a salarizării, sindicalista a explicat că aceasta le aduce muzeografilor coeficienţi care-i egalizează pe aceştia, în principiu cu infirmieri, brancardieri din sistemele sanitare, ceea ce n-ar fi de mirare (a remarcat un coleg de-al său) având în vedere că în România cultura e pe targă.

„Toată stima, nu trebuie comparaţi, nu e vorba de comparaţie. Aici este vorba de cum tu şi cât de important e pentru tine, de aceea noi suntem absolut pregătiţi... este inimaginabil. Ordonanţa 2 din 2017 a ridicat cu 50% salariile instituţiilor de spectacol pentru că erau mici. Da, într-adevăr erau mici. Erau cât ale noastre, domnilor! Şi noi existăm! Diferenţa între noi şi colegii de la instituţiile de spectacol e că noi avem profesii constrânse prin lege. Eu nu pot lucra decât în sistemul de stat, eu nu am alternativă privată şi nu pot lucra pe drepturi de autor” a explicat muzeografa.

Mihaela Simion a mai atras atenţia că în timp ce autorităţile se dovedesc surde la problemele lor, pentru muzeografi se pune efectiv problema în termeni de supravieţuire.

„Cel mai înalt specialist dintr-un muzeu, indiferent de pregătire şi aşa are o jumătate mai puţin de jumătate din salariul unui actor şi de 8 ori mai puţin decât un parlamentar. (....) Pe noi ce ne-a supărat? Ne-a supărat că nimeni nu ne aude, că ne simţim absolut jigniţi de toate minunile astea prin care vor să bage în plată tot felul de categorii care nu au această problemă de supravieţuire. Noi avem această problemă de supravieţuire. Efectiv nu mai putem”, a adăugat sindicalista amintind că oamenii din domeniu, oameni educaţi, pregătiţi, au început să plece, din cauza salariilor mici.

„Nu ştiu ce o să facem. O să mergem să culegem căpşuni, o să ne facem şoferi de taxi, nu ştiu ce o să ne facem!”, a concluzionat Simion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne