Prună: Discuţiile privind Legea răspunderii magistratului, un atac direct şi nenuanţat la independenţa justiţiei

Toate aceste discuţii din ultima vreme despre nevoia unei legi a răspunderii magistratului ridicate reprezintă practic o formă de presiune asupra acestei categorii profesionale, consideră ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
Raluca Pruna(Ministrul Justitiei)
Raluca Pruna(Ministrul Justitiei) (Florin Chirila\Epoch Times)

Discuţiile din spaţiul public cu privire la iminenţa unei legi a răspunderii magistratului reprezintă un atac direct şi nenuanţat la independenţa justiţiei din România, a declarat miercuri, la Adevărul Live, ministrul Justiţiei Raluca Prună.

"De ce spun asta? La momentul la care noi vorbim şi la care nu avem o lege specială a răspunderii magistratului, nu înseamnă că nu avem dispoziţii în lege cu privire la răspunderea magistratului. Există dispoziţii foarte clare cu privire la abateri disciplinare, cercetări disciplinare ale magistratului prin Inspecţia Judiciară, care funcţionează ca o structură independentă în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Avem cazuri în care magistraţi au fost cercetaţi, sancţionaţi şi nu în cele din urmă, dacă magistratul, cu rea credinţă acţionează, poate fi trimis în instanţă. Deci avem toate garanţiile încât să nu fim îngrijoraţi că nu există posibilitatea de a sancţiona un magistrat care cu rea credinţă îşi exercită profesia", a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei consideră că discuţiile cu privire la o lege a răspunderii magistraţilor reprezintă o metodă de presiune la adresa acestei categorii profesionale.

"În România, ca şi în alte state de drept, avem căi de atac. Deci a spune că a greşit un magistrat, mă duc în apel, au greşit şi cei din apel, mă duc în recurs, dar a spune că trei grade de jurisdicţie greşesc toate şi că eu am fost de fapt condamnat pe nedrept şi pentru asta am nevoie de o lege a răspunderii magistratului, prin care să agit aşa, o marotă, să exercit de fapt un tip de presiune, eu citesc asta într-o cheie a presiunii asupra magistratului, pe care ni l-am dori, poate, să se auto-cenzureze.

Dar eu cred, şi asta este vestea bună pentru publicul românesc, poate mai puţin bună pentru anumiţi politicieni, că magistratura din România a ajuns la un grad de independenţă cu care s-a obişnuit şi de la care va fi greu să ne întoarcem", a mai precizat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne