PSD cere demisia Codruţei Kovesi, ca urmare a cazului Boldea

Epoch Times România
22.03.2012

Senatorul PSD, Georgică Severin a solicitat joi demisia procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, pentru faptul că sub conducerea acesteia a fost posibilă din partea instituţiilor abilitate "extraordinara eroare şi marele eşec" al plecării din ţară a deputatului Mihail Boldea.

El şi-a argumentat solicitarea printr-un exemplu conform căruia ministrul de interne al Belgiei a demisionat după ce un criminal în serie a evadat din tribunal, fiind prins după numai 10 minute.

"Când un parlamentar acuzat de fapte extrem de grave este lăsat să fugă din ţară, nu trebuie să răspundă cineva?", a spus Severin, într-o conferinţă de presă, adăugând că în mod normal Mihail Boldea ar fi trebuit să primească mai întâi din partea procurorilor interdicţia de a părăsi ţară, "nu să i se dea mână liberă ca acesta să dispară".

Senatorul PSD a criticat totodată faptul că Parlamentul a votat solicitarea Parchetului General privind percheziţia şi reţinerea lui Boldea fără să fie informat că subiectul cererii părăsise ţara cu trei zile înainte.

"Este trist pentru mine ca parlamentar că s-a ajuns până la acest nivel ca un ales din Parlamentul României să fugă din ţară, să fie lăsat să fugă din ţară, iar Parlamentul să ajungă să voteze cererea Parchetului General referitoare la percheziţii, reţinere şi arestare fără să fie informat că subiectul cererii părăsise ţara de trei zile. Toate acestea ne arată că ceea ce ne povestea preşedintele Traian Băsescu de justiţie, neamestecul în justiţie, de competenţa justiţiei, toate acestea au un punct slab - fie în mod conştient, prin faptul că nu s-a impus interdicţia de părăsire a ţării, Mihail Boldea a fost lăsat să părăsească ţara în mod intenţionat, fie asistăm la o gravă incompetenţă şi incoerenţă a organelor de urmărire penală. Dacă în cazul atât de important al unui parlamentar s-a demonstrat această incompetenţă, ce se întâmplă în cazul unui cetăţean obişnuit?", a spus Severin.

El a făcut o paralelă a cazului Boldea cu cel al senatorului PSD Cătălin Voicu, susţinând că în faţa casei sale, înainte de arestare, "stăteau maşini la filaj şi acesta nu se putea duce în piaţă fără să se ţină după el doi-trei lucrători din servicii", în timp ce în cazul unei anchete care presupune violenţă şi trafic de persoane, cum este cea derulată în cazul Mihail Boldea, aceste măsuri nu s-au luat.

"Cred că am văzut cu toţii cum vineri dl deputat PDL, UNPR Boldea a anunţat că va părăsi ţara. Şi totuşi nu s-a luat nicio măsură. În aceste condiţii, PSD solicită tuturor instituţiilor implicate - Parchetul General, DIICOT, Parchetul Galaţi - să tragă concluziile şi să ajungă la consecinţele necesare. În aceste condiţii vorbim de managementul unor instituţii importante şi prima persoană care ar trebui să tragă concluziile necesare este procurorul-şef al Republicii, dna Laura Codruţa Kovesi, sub mandatul căreia s-a întâmplat ce s-a în întâmplat în aceste zile", a afirmat senatorul PSD.

Georgică Severin a avansat ideea unei posibile sponsorizări din partea lui Mihai Boldea către PDL Galaţi, argumentând, în sprijinul afirmaţiilor sale, că ancheta în cazul Boldea, "care vorbeşte despre lucruri extrem de grave", a demarat în perioada 2006 - 2007, în timp ce acesta a fost desemnat de PDL Galaţi candidat pentru Camera Deputaţilor în 2008.

"Galaţiul nu este New York, ca să spui că astfel de fapte nu se cunosc, este un simplu oraş de provincie. Deci nu se poate crede că în momentul în care dl Boldea a fost selectat şi acceptat să candideze pentru PDL, în 2008, aceste lucruri erau total necunoscute conducerii PDL Galaţi. Este evident că dl Boldea a fost tentant probabil pentru fondurile pe care le avea şi le punea la dispoziţie. Aşa că, dacă se va dovedi că dl Boldea a fost lăsat să scape, mi-aş dori să nu fie aşa, este că s-a încercat să se demonstreze că în campania din 2008, la Galaţi, PDL a folosit cu ştiinţă sau fără ştiinţă fonduri care proveneau din escrocheriile d-lui Boldea, din traficul de persoane patronat de dl Boldea şi aşa mai departe. Şi cel mai grav lucru este că Parlamentul României i-a dat acordul, pe 21 martie, pentru reţinere, percheziţie şi arestare în cazul d-lui Mihail Boldea fără să fie informat ca subiectul a părăsit ţara, nu pot să cred că nu se ştia. Poate cei care au votat împotrivă şi-ar fi schimbat votul", a spus Severin.

Senatorul PSD a dorit să sublinieze, în acelaşi context, că votul Parlamentului în cazul Boldea a fost posibil "numai şi numai" datorită USL, care a încetat parţial protestul parlamentar şi a asigurat cvorumul necesar.

"În alte situaţii, Camera Deputaţilor, de exemplu la celebra Lege a lustraţiei, care nu lustrează pe nimeni, a reuşit să adune cvorum. Într-o situaţie care privea MCV, care privea onoarea Parlamentului român, Puterea nu a reuşit să strângă oamenii şi probabil că surpriza lor cea mai neplăcută a fost că noi, cei de la USL, am asigurat cvorumul şi n-au mai avut ce face şi decizia a trecut", a afirmat Georgică Severin.

El a mai spus că are un "deja vue" în legătură cu cazul dispariţiei din ţară a omului de afaceri sirian Omar Hayssam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor