PSD face planuri pentru ruperea PNL - Tăriceanu preşedinte PNL şi prezidenţiabil USL

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară, la România TV, că, în contextul demisiei lui Crin Antonescu, dacă conducerea PNL va fi preluată de Călin Popescu Tăriceanu, USL-ul se va reface şi atunci va fi posibilă o candidatură a acestuia din urmă la preşedinţie din partea alianţei.

„În această situaţie, e foarte posibilă o candidatură comună PSD-PNL a lui Tăriceanu la prezidenţiale”, a subliniat Victor Ponta. Remarca sa adaugă o doză în plus de presiune pe liberali.

În replică, fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a explicat că după toate ieşirile din decor ale lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta nu reprezintă nicio îngrijorare pentru PNL.

„Încercarea lui Tăriceanu de a lua PNL, nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare pentru noi. Cascada de situaţii absolut jenante ale lui Tăriceanu ne doare pe toţi. Nu există ceva mai jenant la ora actuală decât Tăriceanu, decât ceea ce face premierul Ponta, premier şi liderul celui mai important partid politic în acest moment. Iar această chestiune riscă să se transforme într-un ritual caraghios”, a subliniat Antonescu.

Luni a fost o zi extrem de agitată pentru liberali. Preşedintele Crin Antonescu şi vicepreşedinţii formaţiunii şi-au dat demisia în bloc, s-a decis trecerea partidului la grupul PPE, s-a votat în unanimitate împotriva unei alianţe cu PSD, ba chiar s-a votat pentru excluderea din sală a lui Călin Popescu Tăriceanu şi dizolvarea organizaţiei PNL Satu Mare, cea care l-a primit înapoi pe Călin Popescu Tăriceanu în PNL. La aceste decizii se adaugă şi excluderea lui Radu Stroe din PNL acuzat de trădare, în timp ce colegul său Ludovic Orban şi-a dezvăluit aspiraţiile pentru ocuparea funcţiei de şef al partidului.

Printre puţinii liberali care îl susţin pe Tăriceanu în mod deschis, Radu Stroe, care de fapt a fost exclus pentru apropierea sa faţă de fostul premier şi de conceptul de USL, a declarat luni că va face lobby pentru Tăriceanu, dacă acesta din urmă va lua decizia să candideze pentru funcţia de preşedinte al PNL. De asemenea, Radu Stroe a subliniat că Antonescu nu trebuie să mai fie prezidenţiabilul liberalilor în contextul rezultatelor proaste obţinute la alegerile europarlamentare, menţionând că acesta şi-a încheiat practic cariera politică.

Este totuşi greu de crezut că Tăriceanu, considerat calul troian din PNL, va reuşi să ocupe conducerea partidului, în ciuda insistenţelor celor de la PSD, dacă judecăm după cum a fost tratat în cursul zilei de ieri când a fost dat afară din cadrul şedinţei Biroului Politic Naţional al liberalilor.

„Unul dintre colegii mei a contestat calitatea de membru al PNL, domnul Orban, şi i-a cerut preşedintelui Antonescu să supună la vot acest lucru. Cu toate că nu delegaţia permanentă a partidului stabileşte calitatea de membru a cuiva, ci statutul. S-a supus la vot. Cu o majoritate s-a votat propunerea făcută de Orban, aşa încât am părăsit şedinţa. (...) Lucrurile acestea mi se par cu totul şi cu totul dintr-un film ireal. Azi PNL, în loc să încerce o analiză lucidă a rezultatelor votului, să decodifice mesajul electoratului, cu o conducere delegitimată, continuă să ia decizii extrem de importante pentru viitorul lui - trecerea la PPE, opţiuni privind viitoarele alianţe politice sau interzicerea unor alianţe”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la ieşirea de la şedinţa PNL.

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, şedinţa Biroului Politic Naţional a fost una extrem de înfierbântată, iar foarte mulţi membri, ridicaţi în picioare, i-au strigat fostului premier „Ieşi afară, javră ordinară!”.

„Tăriceanu a fost dat afară elegant, nu înţeleg de ce s-a expus unei asemenea situaţii. Un asemenea tupeu ca în pauzele pe care i le dă Ponta să vină şi la noi nu a fost înghiţit. Am spus şi sper că a auzit următorul lucru: Tăriceanu s-a înscris pus de pesedişti în PNL. De altfel, am hotărât şi dizolvarea organizaţiei Satu Mare. Nu suntem în 1945 când veneau ruşii şi ne puneau miniştri”, a declarat Crin Antonescu.

La rândul său, Ludovic Orban a a comentat incidentul: „Mi s-a părut un gest nefiresc, după ce ai partizat cu duşmanul, să vii şi să te aşezi la masă cu noi. Ce-ar fi să-l invităm pe Dragnea la şedinţele noastre. Tăriceanu e ca fiul rătăcitor care a fugit noaptea de acasă şi acum încearcă să vină înapoi tot noaptea, prin pivniţă, cu un şperaclu dat de domnul Silaghi (....) Cine e în PNL e împotriva mafiei roşii. În reuniunea DP a PNL nu au loc decât membri PNL şi mi s-a părut o lipsă de decenţă să vii neinvitat alături de cei care de două luni de zile şi-au pus în pericol funcţiile, şi-au pus în pericol integritatea, care au făcut un efort uriaş într-o luptă cu partidul-stat PSD şi tu, care ai pactizat cu duşmanul, să vii să te aşezi la aceeaşi masă cu oamenii care nu merită o asemenea sfidare. Tăriceanu a fugit de acasă noaptea, pe uşa din dos, şi se întoarce tot noaptea, pe uşa din pivniţă. Numai că a greşit şi a intrat la PSD”.

Mulţi liberali sunt nemulţumiţi de trădarea lui Tăriceanu care a demisionat din PNL în momentul în care Crin Antonescu a decis să-şi retragă miniştrii liberali de la guvernare şi să iasă din USL. Apoi, Tăriceanu a anunţat că îşi va face propriul său partid liberal, o formaţiune în care să se înscrie, eventual, cei nemulţumiţi de Crin şi a ieşit din PNL. Drept răsplată pentru curajul său de a apăra proiectul USL, el a primit, la insistenţele premierului Victor Ponta, postul de preşedinte al Senatului, post ocupat anterior de Antonescu.

Ulterior, Tăriceanu a dorit să se întoarcă în formaţiunea liberală motivând că „am spus mereu că sunt dispus să revin în PNL, demisia a fost un gest extrem de protest, doresc un scor cât mai bun pentru PNL, accept invitaţia de a reveni în PNL”. Crin Antonescu a denunţat atunci intenţia fostului său coleg Călin Popescu Tăriceanu de a se reînscrie în PNL, catalogându-l pe acesta drept „unealta unor diversiuni mărginaşe ale PSD”, lucru pe care îl consideră „nedemn” pentru fostul premier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne