Testul europarlamentarelor a trecut. Cum au reacţionat liderii politici după aflarea rezultatelor

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Alegerile europarlamentare au fost un test pentru clasa politică din ţara noastră şi, totodată, un factor extrem de important pentru viitoarele mişcări de colaborare dintre formaţiuni. Rezultatele parţiale de luni de la ora 7.00 clasează alianţa PSD-PC-UNPR pe primul loc cu 37,25%, PNL pe doi cu 14,86%, după care urmează PDL - 12,26%, Mircea Diaconu - 6,95%, UDMR - 6,48%, PMP - 6,24%, în timp ce Forţa Civică şi Noua Republică nu au trecut pragul de 5% ratând astfel intrarea în Parlamentul European.

Vă prezentăm reacţiile principalilor lideri politici după aflarea exit poll-urilor de duminică seara:

Premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD: De mâine, şi vorbesc în numele USD, suntem dispuşi să ne aşezăm la masă cu liderii PNL care cred în USL - este o mână întinsă cu prietenie, pe care mulţi o aşteaptă, pentru a reporni proiectul pe care românii l-au votat în 2012. E o mână întinsă pentru că semnalul dat de electorat este unul foarte clar. Noi îi vrem înapoi pe cei care cred în USL. Pentru alianţa noastră e un rezultat deosebit, care depăşeşte cu mult ce am obţinut în 2007 şi în 2009. Este un mesaj că am mers cu PSD, cu alianţa pe care o avem, cu PC şi UNPR, în direcţia dorită de electorat. Este important în bătălia pe care o ducem de zece ani faptul că noi am obţinut un scor de 40%, iar partidul preşedintelui un scor de 6%, egal cu al lui Mircea Diaconu, pe care îl felicit. Este evident că rezultatul pe care îl obţinem e justificat de faptul că am păstrat proiectele şi programul USL. Oamenii ne-au văzut în mod corect ca cei care nu ne-am răzgândit. Cred că a fost un mesaj din partea alegătorilor pentru cei care au jucat la poker soarta USL sau a propriului partid.

Preşedintele PNL Crin Antonescu: Vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii României care au votat sau nu, pe toţi membrii Partidului Naţional Liberal, pe toţi cei care ne-au dat votul astăzi sau altădată, că PNL îşi va respecta demnitatea, principiile şi hotărârile, că PNL nu ia mită, că PNL este singurul partid care pe baza principiilor şi în virtutea unor valori a fost capabil să părăsească o guvernare şi ca atare nu poate fi ademenit cu un loc mai mult sau mai puţin călduţ într-o guvernare. Nu vom lăsa România pe mâna baronilor roşii, indiferent de exit poll-uri şi indiferent de rezultatul acestor alegeri.

PNL va fi aşa cum este deja consacrat, va fi principala forţă politică în luptă, în continuare şi în toamna acestui an, împotriva pesedizării României. Acest război nu s-a terminat! Bătălia politică a acestui an, este o bătălie majoră pentru România, iar opţiunea PNL a fost făcută şi e definitivă. În această bătălie, PNL va reprezenta cetăţenii împotriva baronilor, va reprezenta dreapta împotriva stângii, va reprezenta speranţa şi proiectul de occidentalizare a României împotriva feudalismului roşu, în ediţie PSD revăzută şi adăugită!

Aş vrea să mulţumesc tuturor colegilor mei liberali, de la şeful campaniei, domnul Marian Petrache, până la toţi colegii, până la miile de liberali care au fost implicaţi în această campanie. A fost o campanie deosebită, a fost o campanie care a întărit partidul, a fost o campanie dusă în cele mai grele condiţii. Nu insist acum asupra lor, ele se cunosc, Partidul Naţional Liberal a fost, ca niciodată parcă, în cursul acestei campanii, ţinta tuturor atacurilor şi diversiunilor. În ciuda acestor lucruri Partidul Naţional Liberal a dus o campanie corectă, o campanie serioasă, o campanie mai mobilizată şi mai motivată ca oricând!

Nu am rezultate încă, numărătoarea nu s-a terminat, aşteptăm cu toţii încheierea numărătorii, aşteptăm cu toţii rezultatul numărătorii paralele şi aşteptăm cu toţii, desigur, rezultatele oficiale. Mâine voi vorbi despre toate acestea, la ora 10.00, într-o conferinţă de presă la sediul PNL din Kiseleff!

Preşedintele PDL Vasile Blaga: Aş vrea să le mulţumesc celor care au avut încredere şi au votat PDL. Puteam mai mult, dar în condiţiile date... Le mulţumesc în mod deosebit militanţilor PDL, oameni care au crezut şi cred în acest partid lovit şi din interior şi lovit din afară, partid care a dus în aceste luni bătălia pe mai multe fronturi. Le mulţumesc, în numele PDL, celor care astăzi şi-au făcut timp şi au mers la vot şi au votat pentru viitorul lor, pentru viitorul României în UE. Asta înseamnă mai mulţi bani pentru România, bani europeni.

Întrebat dacă vor urma discuţii privind unificarea dreptei, acesta a replicat: Sigur că o să avem, dar să avem răbdare deocamdată în seara asta şi să ştim exact cum stăm fiecare partid pentru că mulţi se bucură înainte de vreme. În 2009 unii cântau «Mihaela dragostea mea» pe la ora aceasta, dimineaţă a fost altfel.

Deputatul PMP Elena Udrea: Nu e un eşec pentru PMP. Suntem singurul partid de centru-dreapta care a crescut în această campanie electorală. Dacă pentru dreapta într-adevăr este un eşec, pentru PMP să obţină scorul acesta în 3 luni este un succes. PDL şi PNL, cu tot regretul pentru ele, au scăzut. E nevoie stringentă să ne unim în jurul unui proiect care să dea putere opoziţiei la PSD pentru a câştiga prezidenţialele.

Preşedintele Forţei Civice Mihai-Răzvan Ungureanu: Mulţumim tuturor celor care au votat în această zi importantă pentru Europa şi România, deopotrivă. Mulţumim tuturor celor care ne-au dat votul nouă, celor de la Forţa Civică. Vreau să le mulţumesc şi colegilor noştri din Forţa Civică, toţi cei care s-au implicat în acest proiect şi care, cu energie şi răbdare, au ajutat la construcţia unui partid nou, tânăr şi dedicat schimbării.

Aşteptăm rezultatele. Vom sta şi vom număra voturile în această noapte şi abia în cursul zilei de mâine dimineaţă vom putea să avem o poziţie clară în ceea ce priveşte rezultatul acestor alegeri. A fost un examen important pe care, din perspectiva organizării interne şi a implicării membrilor Forţei Civice, pot spune că l-am câştigat. Suntem un partid nou, cu oameni care nu au mai făcut politică. Acest fapt aduce cu sine şi avantaje şi dezavantaje. Le preţuim pe primele şi ni le asumăm pe cele din urmă.

Forţa Civică începe de mâine să se organizeze pentru alegerile prezidenţiale şi să îşi contureze strategia pentru anul 2016. Atunci când am înfiinţat acest partid împreună cu colegii mei, ţinta vizată a fost participarea la alegerile parlamentare din 2016.

Nu e un secret că programul meu politic are ca ţintă finală alegerile prezidenţiale. Forţa Civică face parte din acest program care, în mod firesc, nu se reduce la momentul europarlamentarelor, oricât de importante sunt ele în plan politic.

Aşteptăm demararea discuţiilor cu colegii noştri din spectrul politic şi vom vedea unde ne găsim în acest moment şi ce urmează să facem. Este cert că drumul pe care am pornit şi construcţia politică la care am contribuit în ultimii doi ani nu se vor opri în acest punct. Dimpotrivă, suntem şi mai motivaţi să continuăm.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor: Exit-poll-urile arată că am obţinut un rezultat bun, conform aşteptărilor. Ne vom menţine 3 eurodeputaţi. Rezultatul votului arată că UDMR este un reprezentant credibil al comunităţii.

Preşedintele Noua Republică Mihail Neamţu: Ponta nu se mai satură. La prezidenţiale, Dreapta e obligată să-l oprească.