Putin anunţă că nu mai vrea să invadeze Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi parlamentului să anuleze o rezoluţie care permitea folosirea forţei militare în Ucraina, o mişcare pe care omologul său ucrainean a numit-o ”un pas practic” către aducerea păcii într-o regiune tulburată de conflictele dintre armata ucraineană şi trupele paramilitare pro-ruse.

Anunţul emis de Putin vine după ce forţele paramilitare pro-Rusia din estul Ucrainei, au transmis luni că vor respecta declaraţia de încetare a focului lansată de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, crescând speranţele pentru încheierea conflictului care durează de mai mult de trei luni şi în care au fost omorâte sute de persoane, în timp ce alte câteva mii au fost forţate să-şi părăsească casele.

Un comunicat postat pe website-ul Kremlinului a anunţat că Putin a cerut şefului Dumei Superioare să-i anuleze cererea de la 1 martie de autorizare a folosirii forţei militare pe teritoriul ucrainean.

Membrul parlamentului Valery Shnyakin a declarat că Duma Superioară va vota cererea miercuri, conform RIA Novosti.

Liderul rus a făcut această cerere după ce preşedintele pro-rus al Ucrainei a fost înlăturat de la putere în luna februarie, în urma protestelor stradale prelungite. În martie, peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia după ce a fost capturată de soldaţii recunoscuţi ulterior de Putin ca făcând parte din forţele armate ruse.

Ultima mişcarea a lui Putin reflectă un efort de calmare a crizei înainte de vizita de astăzi de la Viena, unde s-a întâlnit cu oficialii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare, care au ajutat la discuţiile de pace dintre Kiev şi Moscova.

Kievul şi guvernele occidentale au acuzat frecvent Rusia de susţinerea forţelor paramilitare din estul Ucrainei şi de mobilizarea armatei ruse la graniţa ruso-ucraineană, ceea ce a provocat îngrijorări privind o posibilă invazie. Dar Poroşenko, noul preşedintele al Ucrainei, a lăudat anunţul făcut marţi de Putin.

Decizia de încetare a focului în estul Ucrainei pare să fi fost respectată marţi, soldaţii de la punctul de control din Dovhenke, aflat la 50 km nord de fortăreaţa rebelilor din Sloviansk, fiind văzuţi stând relaxaţi lângă baricade, sau implicaţi în exerciţii de trageri.

Vladislav Seleznev, purtătorul de cuvânt al forţelor armate ucrainene din estul ţării, a afirmat că forţele pro-Rusia au atacat în timpul nopţii baza de la nord de Sloviansk, însă nu au mai existat alte conflicte în timpul nopţii.

Totuşi, la un punct de control al armatei guvernamentale aflat la marginea Slovianskului, soldaţii ucraineni au afirmat că au fost atacaţi marţi dimineaţă de lunetişti.