Putin începe anexarea politică a Crimeei

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat, luni, un decret prin care recunoaşte votul de secesiune din Crimeea, la numai 24 de ore de la închiderea centrelor de votare din peninsula ucraineană, conform Kiev Post. Marţi dimineaţă, Putin a informat cele două camere parlamentare şi guvernul de la Moscova că Republica Crimeea doreşte anexarea la Rusia, în ciuda avertizărilor venite din partea Vestului şi a guvernului de la Kiev.

Acest act îi va permite lui Putin, începând chiar de marţi, să ridice, pentru „dezbateri” în plenul parlamentului de la Moscova, problema anexării Crimeei, decretul intrând în vigoare imediat după ce a fost semnat.

„Luăm în considerare voinţa populaţiei din Crimeea exprimată la referendumul naţional, desfăşurat la data de 16 martie 2014, de a recunoaşte Republica Crimeea, unde oraşul Sevastopol are un statut special, drept stat independent şi suveran”, se stipulează în decretul oficial.

Declaraţia stipulează de asemenea, că Rusia recunoaşte oraşul port Sevastopol, ce adăposteşte baza Flotei de la Marea Neagră a Rusiei, drept un oraş cu „statut special autonom”, în cadrul Crimeei independente.

Guvernul de la Kiev consideră referendumul din Crimeea un „circ” orchestrat de Kremlin ce a fost efectuat sub puterea armelor.

Statele Unite şi Uniunea europeană au condamnat referendumul din Crimeea deoarece este „ilegal” şi au aplicat o listă de sancţiuni economice şi politice asupra mai multor oficiali importanţi implicaţi în acţiunile separatiste din Ucraina.

Printre aceştia se află premierul-adjunct al Rusiei Dimitri Rogozin, consilierul prezidenţial rus Sergey Glazyev, fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi „premierul” din Crimeea susţinut de Kremlin, Sergey Aksyonov.

„Comunitatea internaţională va continua să stea unită pentru a se opune încălcărilor suveranităţii Ucrainei şi integrităţii sale teritoriale” şi este hotărâtă să „impună acţiuni suplimentare” dacă este necesar, conform unui comunicat de la Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe