Putin pregăteşte o nouă lovitură pentru libertatea exprimării pe internet

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Duma de Stat rusă - Camera Inferioară a Parlamentului - a adoptat o lege care obligă firmele cu activitate în domeniul Internetului să stocheze datele personale ale cetăţenilor ruşi pe teritoriul ţării. Proiectul va fi trimis spre aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, după care ar urma sa fie promulgat de către Vladimir Vladimirovici Putin.

Noile reguli ar urma să intre în vigoare din septembrie 2016 şi vor oferi guvernului baza legală să închidă site-urile incomode pentru regim, informează BBC News, preluat de Mediafax.

Deşi Kremlinul afirmă că noua lege vizează protecţia acestor date, criticii susţin că ceea ce urmăresc de fapt preşedintele Putin şi regimul său este accesul mai facil la datele utilizatorilor şi posibilitatea de a reduce la tăcere reţele de socializare ca Twitter sau Facebook, de care ruşii s-au folosit intens pentru a îşi organiza mitingurile anti-Kremlin.

Conform BBC, există temeri potrivit cărora Rusia - inspirată de Beijing - ar putea crea o versiune închisă şi cenzurată a Internetului pe teritoriul rusesc, versiune care, evident, să fie controlată de regim.

Reamintim că în luna martie a acestui an, Pavel Durov, fondatorul Vkontakte, cea mai populară reţea socială din Rusia anunţa că a fost concediat şi că site-ul este acum "sub un control complet" exercitat de doi aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin. Cu puţin timp înainte să fi fost concediat, Durov afirmase, într-o postare, că a primit în trecut cereri de a închide anumite grupuri de pe site aflate în conexiune cu liderul opoziţiei Alexei Navalni, cu protestele anti-guvernamentale din Ucraina, cereri pe care le-a refuzat.

Noul proiect legislativ vine, de altfel, în completarea aşa numitei legi a bloggerilor, semnate recent de Putin. La începutul lunii mai 2014, după ce în prealabil declarase că internetul este un proiect al CIA, liderul de la Kremlin a semnat o lege prin care vocile cunoscute în mediul online sunt obligate să se înregistreze la guvern, o măsură prin care, susţin avocaţii, pionierii internetului şi activiştii politici, guvernanţii vor putea urmări cu mai mare uşurinţă cine ce ce spune pe internet.

Legea cunoscută îndeobşte sub numele de "legea bloggerilor", asimilează site-urile cu mai mult de 3000 de vizitatori zilnici statului de media/ziar şi le obligă să fi responsabil juridic de acurateţea informaţiilor publicate, amenzile pentru cei ce nu vor respecta regulile impuse de Kremlin putând ajunge până la 142.000 de dolari, sumă exorbitantă pentru un rus, fie el chiar şi un blogger de succes.

"Această lege va reduce numărul de voci critice şi voci ale opoziţiei care se aud în prezent pe Internet", declara la momentul respectiv Galina Arapova, director al Centrului de Apărare a mass-media şi expert în legislaţia mass-media rusă.

Nu este deci de mirare că proiectul adoptat astăzi de Duma Rusă a fost primit cu maximum scepticism de bloggerii ruşi, care nu cred nicio secundă că guvernul vrea să le protejeze datele de piraţi informatici şi de americani, aşa cum afirmă iniţiatorii legii:

"Scopul acestei legi este să creeze (alt) pretext semilegal pentru a închide Facebook, Twitter, youtube şi toate celelalte servicii. (...) Scopul final este să închidă gurile, să aplice cenzură şi să conducă la o situaţie în care afacerile în domeniul Internetului nu vor mai putea să existe şi funcţioneze în mod normal", a declarat expertul şi blogger, Anton Nosik.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe