Putin solicită autorităţilor de la Kiev să înceteze acţiunea militară

Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.08.2014

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a solicitat Ucrainei să înceteze acţiunea militară în estul ţării şi să înceapă negocierile cu ”reprezentanţii din Donbass”, potrivit unui comunicat emis vineri de la Kremlin.

Donbass este regiunea care găzduieşte oraşele ucrainene Doneţk şi Lugansk, care au fost ocupate de forţele pro-Rusia şi armata rusă începând din luna aprilie.

”Solicit încă o dată autorităţilor ucrainene să înceteze imediat acţiunea militară, să anunţe un armistiţiu, să se aşeze la masa negocierilor cu reprezentanţii din Donbass şi să rezolve problemele acumulate numai prin mijloace paşnice", a comunicat Putin.

În acelaşi timp, autorităţile de la Kiev au acuzat Moscova de o ”invaziei directă” pe teritoriul ucrainean, dezvăluind o serie de dovezi care arată că Rusia a trimis aproximativ 3.000 de soldaţi să lupte alături de forţele proruse din estul Ucrainei, în ultimele trei luni.

Vineri, Alianţa Nord Atlantică a condamnat Rusia ”în cei mai puternici termeni” posibili şi a denunţat ”operaţiunea militară directă” în teritoriul ucrainean.

Experţii militari cred că forţele ruse încearcă, în prezent, să deschidă un front în sud-estul Ucrainei, pe coasta Mării Azov, pentru a forma o punte de legătură între Rusia, teritoriile din Lugansk şi Doneţk cucerite şi peninsula ucraineană Crimeea. Până acum, forţele ruse au capturat oraşul Novozoavsk şi continuă luptele de-a lungul frontului estic.

Potrivit Naţiunilor Unite, peste 2.000 de persoane au murit în confruntările din estul Ucrainei, iar peste 4.950 de persoane au fost rănite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor