R.Moldova urmează să achiziţioneze 400.000 doze de vaccin produs de Sinovac, China / Călugăreanu: Donaţia s-a transformat în achiziţie

O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021
O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021 (Ulet Ifansasti/Getty Images)

Singurul producător de vaccin, care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) al Republicii Moldova producătorilor de vaccin, a fost Sinovac Biotech Ltd. din China. Astfel că autorităţile de la Chişinău au examinat vineri, 9 aprilie, în cadrul şedinţei Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, oferta acestui producător de vaccin.

Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condiţiilor de contractare.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 ţări, inclusiv în Ucraina. Vaccinul se administrează intramuscular, în 2 doze, la un interval de 28 de zile, având temperatura de păstrare în intervalul 2-8 grade Celsius.

Până la ora actuală, CAPCS a lansat două proceduri de achiziţie: negociere fără publicare prealabilă a anunţului de participare şi licitaţie deschisă, în cadrul cărora nu a fost depusă nicio ofertă.

Astfel, au precizat autorităţile, au fost transmise invitaţii către producătorii de vaccin împotriva COVID-19: Pfizer Inc, Moderna Inc, Johnson & Johnson Inc, AstraZeneca PLC, Sinopharm Group Co. Ltd, Russian Direct Investment Fund, Serum Institute of India, AstraZeneca/SK Bioscience Co.Ltd, Sinovac Biotech Ltd. şi CanSino Biologics Inc.

În acest context, jurnalistul Vitalie Călugăreanu a ţinut să amintească faptul că, la 26 martie, premierul interimar Aureliu Ciocoi ne anunţa, după o întâlnire cu ambasadorul Chinei, Zhang Yinghong, că „China va dona R. Moldova un lot de doze de vaccin”.

„Astăzi aflăm că licitaţia pentru achiziţia de vaccin din banii noştri (de la marii dezvoltatori de vaccin) a eşuat... Iar peste câteva ore Ministerul ne mai dă o veste: CAPCS urmează să iniţieze procedura de achiziţie (DECI, DONAŢIA S-A TRANSFORMAT ÎN ACHIZIŢIE) a 400.000 de doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC BIOTECH LIMITED din China.

Un vaccin care nu a trecut precalificarea OMS şi care nu este înregistrat în Moldova. Vaccin aţi vrut? Vaccin vă da! Ciocoi şi Zatîc rezolvă tăt, că-i stare de urgenţă”, scrie Călugăreanu, într-o postare pe Facebook.

Menţionăm că numeroase ţări care folosesc vaccinul produs de firma chineză Sinovac raportează creşterea numărului cazurilor de îmbolnăvire. În doar o lună, 13 persoane din Hong Kong, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani au murit după ce au fost inoculate cu vaccin anti-COVID, 11 dintre ele fiind injectate cu cel fabricat de compania chineză Sinovac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe