Raluca Prună: Legea privind eliberarea anticipată a deţinuţilor din penitenciare nu este pentru corupţi

Puternic criticată după ce a susţinut eliberarea anticipată a deţinuţilor închişi în condiţii necorespunzătoare, ministrul Justiţiei afirma că legea pe care o propune nu a apărut pentru a fi eliberaţi corupţi.
Raluca Pruna(Ministrul Justitiei)
Raluca Pruna(Ministrul Justitiei) (Florin Chirila\Epoch Times)

Proiectul de lege privind eliberarea anticipată a deţinuţilor din penitenciare nu este un act normativ cu dedicaţie pentru corupţi, ci îi vizează pe toţi cei condamnaţi la închisoare, indiferent de infracţiunea pentru care au fost condamnaţi, a explicat vineri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"Proiectul acesta nu este pentru corupţi sau pentru hoţi sau pentru violatori, proiectul acesta este pentru toată lumea care îşi execută pedeapsa, indiferent de ce infracţiune este cea pentru care a fost condamnat şi care îşi execută pedeapsa într-un loc de detenţie. Evident că avem şi corupţi printre aceşti oameni, că aşa este corupţia, este o infracţiune prevăzută de Codul penal. Nu am să încerc să mă justific prin faptul că aş încerca să eliberez corupţi", a explicat Raluca Prună, citată de Agerpres, la dezbaterea proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Întrebată de ce nu s-a reuşit construirea de noi penitenciare, Prună a reamintit că procedura în aceste cazuri este destul de anevoioasă, studiul de fezabilitate pentru un penitenciar de exemplu necesitând şase luni.

"Eu am cerut (...) să vedem cât durează să construim un penitenciar şi am spus public: dacă totul merge şnur, durează cinci ani. (...) Pentru că avem anumite normative, avem o legislaţie în construcţii care şi aia trebuie schimbată. (...) Ar dura mai bine de şase luni, după prevederile legale în vigoare peste care nu putem trece, să avem un studiu de prefezabilitate pentru penitenciarul din Berceni, aprobat de Ministerul Finanţelor, astfel încât să trecem la studiu de fezabilitate. Întrebaţi de ce nu se construiesc penitenciare: ba da, se construiesc, dar poate nu în ritmul în care s-a anunţat public că ar trebui construite. Şi, personal, nici nu cred că ar trebui să umplem ţara de penitenciare, unde iarăşi nu avem studiu de impact", a mai arătat Prună.

Declaraţiile Ralucăi Prună au fost făcute în contextul în care Ministerul Justiţiei a pus pe 3 noiembrie în dezbatere publică proiectul privind instituirea mecanismului compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă pentru condiţiile de detenţie necorespunzătoare din penitenciare, proiect ce are ca premiză situaţia de supraaglomerare cu care se confruntă sistemul penitenciar din România.

Conform proiectului de lege, deţinuţii care au parte de condiţii necorespunzătoare în închisoare vor primi trei zile de libertate pentru fiecare 30 executate. În proiect se menţionează că spaţiul necorespunzător de detenţie pentru cei aflaţi în executarea unei pedepse privative de libertate este acela mai mic sau egal cu 3 mp/deţinut, iar măsura de compensare este una temporară şi îşi încetează aplicarea la data de 31 decembrie 2022.

În replică, sindicatele lucrătorilor din penitenciare susţin că această lege este un dezastru pe termen mediu şi lung, au acuzat sindicatele din penitenciare.

"Aşa cum s-a mai întâmplat după precedentele acte de clemenţă, numărul de deţinuţi va creşte semnificativ în următorii 5 ani, după aprobarea acestei măsuri. Statisticile dovedesc eşecul măsurilor de graţiere de masă, indiferent de forma sub care acestea sunt mascate, iar ministrul Justiţiei nu trebuie decât să le citească pentru a înţelege că, de fapt, propune o creştere a criminalităţii şi a numărului de deţinuţi pentru următorii 5 ani.", susţin sindicaliştii din penitenciare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne