Raluca Turcan: Există o dezamăgire în PNL faţă de Cioloş. Ar fi dificil să se gândească la şefia patidului

Există o dezamăgire în corpul mare al PNL faţă de Dacian Cioloş după pierderea alegerilor şi, chiar dacă şi-ar dori, ar fi dificil pentru fostul premier să se gândească la preşedinţia PNL, a opinat şefa liberalilor Raluca Turcan, comentând pe marginea zvonurilor lansate în această direcţie.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

A sta să te ancorezi într-un om ca Dacian Cioloş, premier din afara partidului, şi să-ţi subjugi toată campania electorală pentru parlamentare în detrimentul măsurilor şi proiectelor tale mi se pare o greşeală strategică uriaşă, a declarat vineri, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Ziare.com, preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan, după ce partidul său a suferit o înfrângere usturătoare la alegeri.

"Nu pot spune că a fost o greşeală propunerea dlui Cioloş ca premier. Vă spun însă cum vedeam eu această apropiere. Când PNL îşi asumă o propunere de premier, acel om militează pentru programul partidului, pentru soluţiile respective şi face front comun cu partidul respectiv pentru a oferi României o guvernare.

Cred că relaţia a fost greşit înţeleasă de ambele părţi. Dacă dl Cioloş nu intenţiona să vină cu arme, bagaje şi suflet în campania PNL, trebuia să spună lucrurile acestea foarte tranşant. Poate le-a spus, eu nu am participat la decizie. Dacă PNL a înţeles că dl Cioloş nu vrea să facă lucrul acesta, trebuia să recalibreze imediat discursul, strategia şi să pună accent pe atuurile partidului", a opinat Raluca Turcan.

Întrebată dacă zvonurile potrivit cărora ar dori să-l aducă pe Cioloş în PNL, chiar preşedinte al partidului, sunt fundamentate, şefa liberalilor a replicat:

"Eu cred că pentru a fi preşedintele PNL trebuie să ai susţinerea partidului, a membrilor care au crezut în PNL, au tras şi au suferit alături de el. În momentul de faţă, cred că există o dezamăgire în corpul mare al PNL faţă de Dacian Cioloş şi ar fi dificil pentru domnia sa să se gândească la preşedinţia PNL. Eu iubesc PNL şi nu aş putea propune pentru partid o persoană care cred că nu poate să mobilizeze această mare parte o oamenilor".

Preşedintele interimar al PNL susţine că a vorbit de două ori cu fostul premier până acum, iar acesta i-a comunicat ceva de bun simţ: că ar dori să se întâlnească cu oameni din PNL pentru a clarifica anumite aspecte din campanie.

"Deci simte că există lucruri insuficient explicate. I-am răspuns că orice întâlnire trebuie să fie într-un for instituţional, cele fracturate, doar cu anumite persoane pot genera neîncredere şi nemulţumire. Provocarea mea e să adun oamenii, nu să-i separ", a adăugat Raluca Turcan.

În acelaşi timp, şefa PNL a punctat că aşteptările oamenilor sunt ca partidul să fie autonom, cu propriile proiecte şi propria viziune.

"Dar e păcat că se discută permanent despre relaţia dintre PNL şi Dacian Cioloş, când provocarea cea mai mare este să ai un PNL întărit, independent de Dacian Cioloş. Aşteptările oamenilor sunt ca PNL să fie autonom, cu propriile proiecte şi propria viziune. Autonom în viziune politică. Au existat inconsecvenţe vizibile. Luam o decizie şi dacă apărea o mică dezbatere în spaţiul public o schimbam", a subliniat Raluca Turcan.