Raportul lui Putin în Duma de Stat - un deja vu (revista presei)

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2012

Ultimul raport prezentat de Vladimir Putin în calitate de premier în faţa Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, este comentat joi de presa moscovită. Discursul în care liderul forte al Rusiei a reliefat succesele economice şi perspectivele celui de-al treilea mandat prezidenţial a provocat scepticism şi a lăsat impresia de deja vu, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Este relevant în acest sens fragmentul din bilanţ în care Putin îşi fixează ca obiectiv reducerea barierelor pentru proiectele de investiţii sau promite să acorde gratuit terenuri pentru construcţii. Conducerea îşi stabilea exact aceleaşi ţinte şi în anii 2008-2009, fără să fi realizat vreun progres deosebit. De aceea a fost pusă la îndoială şi materializarea 'Foii de parcurs' cu iniţiativele electorale, pe care Putin a promis că o va anunţa în primul său decret prezidenţial, semnalează publicaţia rusă.

Kommersant subliniază că deputaţii partidului Rusia Justă (centru-stânga) au părăsit sala de şedinţe a Dumei de Stat în semn de protest faţă de răspunsul lui Putin cu privire la situaţia din Astrahan (sud), unde candidatul la primăria oraşului, Oleg Şein, face greva foamei, nemulţumit de rezultatul alegerilor locale, câştigate de reprezentantul partidului de guvernare, Rusia Unită. Reporterul vedetă Andrei Kolesnikov notează că unii membri ai fracţiunii se întorceau din când în când în sală, apoi ieşeau din nou. În felul acesta, au reuşit să protesteze demonstrativ de câteva ori consecutiv.

'Din câte ştiu, colegul vostru a început greva foamei, dar nu s-a adresat instanţei. Sincer vorbind, este puţin ciudat (...) Cred că trebuie să adreseze tribunalului. Nu cunosc detalii, vă spun sincer', a încercat să convingă Putin. 'Colegi, ne ridicăm şi plecăm', li s-a adresat liderul Rusiei Juste, Serghei Mironov, celorlalţi membri ai formaţiunii sale. 'Ştie el totul prea bine. Minte!', a adăugat el.

Preşedinţia poate fi redusă la două mandate, titrează Vedomosti. Vladimir Putin a susţinut o idee mai veche a opoziţiei, de a limita posibilitatea preşedintelui să lucreze în acest post nu mai mult de două mandate, eliminând din Constituţie cuvântul 'consecutiv'. (Acum Legea fundamentală rusă prevede că şeful statului nu poate ocupa această funcţie mai mult de două mandate 'consecutiv', dar după o pauză de câţiva ani, are dreptul să revină la preşedinţie). Putin este convins că această modificare nu îl va viza, întrucât legea nu are caracter retroactiv, iar, dacă va dori, va putea candida şi în 2018.

Novîe Izvestia relatează că Putin a făcut apel către deputaţi să coopereze constructiv cu puterea executivă. El a subliniat necesitatea perfecţionării anchetelor parlamentare, să contribuie la consolidarea puterii juridice, să înnoiască forţele de ordine şi să dezrădăcineze corupţia. Moskovski Komsomoleţ menţionează că premierul a vobit de la tribuna Dumei o oră şi jumătate. După care aproape două ore a răspuns, din prezidiu, la întrebările deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor