Războiul ANAF împotriva raţiunii: Ponta schimbă tactica, dar susţine că 90% dintre cazurile prezentate sunt false

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Modul în care ANAF a înţeles să lupte cu evaziunea fiscală în ultimele vreme a stârnit ample controverse în spaţiul public după ce inspectorii agenţiei au aplicat o serie de sancţiuni drastice micilor companii, unele dinte ele chiar fiind închise pentru inadvertenţe contabile de câţiva lei. În acest context, premierul Victor Ponta a anunţat marţi că a decis să intervină pentru a remedia situaţia şi a preveni eventualele excese ale inspectorilor.

"Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plăteşte doar amendă.

Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi dacă se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate. Ai 400 lei în plus în casă ? Plăteşti 4.000 lei şi prima dată te iert. A doua oară - asta rămâne să discutăm - putem să punem de 20 ori suma respectivă şi a treia oară să nu mai existe nicio amendă şi să se suspende activitatea", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Premierul promite că modificările cu pricina vor fi operate de către Guvern în această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare.

În presă au apărut numeroase rapoarte despre cazuri pur şi simplu aberante, cum este, de exemplu, cel de astăzi prezentat de jurnaliştii de la Gândul în care un centru de copiere şi printare din Pasajul de la Universitate a fost închis după ce inspectorii au găsit 5 lei în plus în gestiune.

În ciuda numărului mare de astfel de relatări, premierul Ponta susţine că 90% dintre informaţiile prezentate publicului, cu firme închise pentru datorii de 5 lei, erau false.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne