Răzbunarea Balenei Albastre. Gabriela Firea şi Carmen Dan, "bătute" cu armele Olguţei Vasilescu

Reprezentanţii comunităţii online "600.000 pentru Rezistenţă" lansează un apel către cetăţeni să sancţioneze, pe cale legală, prin petiţii, pe ministrul de Interne şi pe Primarul General al Capitalei, pe motiv că, din poziţia lor, au folosit copiii pentru a obţine avantaje personale şi instituţionale de imagine.
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti (Florin Chirila/Epoch Times)

Revoltaţi de faptul că, prin vizita făcută acum o săptămână la Şcoala nr. 164 din Bucureşti, chipurile pentru a-i "învăţa" pe elevi că nu este bine să joace Balena Albastră, primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul de Interne, Carmen Dan, "s-au folosit de copii pentru a-şi crea o imagine bună şi a-şi creşte popularitatea", reprezentanţii grupului online "600.000 pentru Rezistenţă" îi îndeamnă pe cetăţeni să sesizeze autorităţile de resort în legătură cu acţiunile celor două politiciene.

Reprezentaţii grupului de pe Facebook le acuză pe Firea şi pe Dan că nu au depus nici măcar un efort minim de informare înainte de a crea evenimentele aşa-zis "educative”, riscând astfel să facă mai mult rău decât să ajute, motiv pentru care se impune ca societatea civilă să reacţioneze.

"Desfăşurarea comunistoidă a întregii manifestări, spectacolul neadaptat vârstei unor elevi de gimnaziu şi amatorismul abordării acestei probleme în lipsa consultării cu specialişti in psihologie şi sociologie ne demonstrează că, de fapt, singurul scop al acestui eveniment a fost construirea unui capital de imagine pentru cele două persoane menţionate mai sus", scriu cetăţenii, făcând trimitere la spectacolul în care, în faţa copiilor de generală, au răsunat refrene despre "fete sexy şi rele care vor na-na."

În acest context, protestatarii reamintesc că în urmă cu doar două luni, atunci când s-a gândit să amendeze părinţii care şi-au adus copiii la proteste, Lia Olguţa Vasilescu le-a "deschis ochii" românilor cu privire la Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, şi le sugerează cetăţenilor să apeleze la instrumentele legale pentru a le sancţiona pe cele două politiciene.

Astfel, cei care nu sunt de acord cu modul în care au procedat Firea şi Dan se pot adresa Protecţiei Copilului Sector 6 (sector pe rază căruia e şcoala vizitată de cele două) şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti împotriva Primarului General şi a Ministrului Afacerilor Interne, pentru încălcarea art. 27 alin. (4), deoarece din poziţia lor instituţională au folosit copiii pentru a obţine avantaje personale şi instituţionale de imagine.

De asemenea, peţiţii pot fi făcute şi la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Sector 6 şi Ministerul Educaţiei Naţionale, împotriva conducerii Şcolii nr. 164 pentru încălcarea aceluiaşi articol de lege. Pentru a le simplifica viaţa celor ce doresc să ia atitudine, reprezentanţii grupului postează pe pagină inclusiv textele petiţiilor, adresele de email ale instituţiilor etc.

Reamintim că, în data de 4 aprilie, Gabriela Firea şi Carmen Dan au vizitat şcoala 164 din Capitală, pentru a le vorbi copiilor despre pericolul reprezentat de jocul Balena Albastră, joc ce ce îi învaţă pe adolescenţi să se sinucidă. Acţiunea celor două politiciene a stârnit valuri de critici, căci, dincolo de faptul că celor mici li s-a cântat despre fete sexe şi rele, demersul lui Firea şi Dan poate avea efect contrar celui enunţat. Astfel, poliţiştii români nu confirmă apariţia unor cazuri grave de adolescenţi care joacă Balena Albastră şi, potrivit psihologilor, în lipsa unor dovezi concrete, prin atragerea atenţiei asupra jocului, se stârneşte panică, iar în baza atracţiei pentru fructul oprit, cei mici pot ajunge să fie efectiv tentaţi de jocul al cărui existenţă o ignorau anterior. Filmul vizitei celor două poate fi vizionat aici

''600.000 pentru Rezistenţa'' - denumită iniţial "600000 pentru România" - este o pagină apărută în urma protestelor stârnite de adoptarea OUG 13, proteste la care au luat parte, în punctul lor culminant - seara de 5 februarie când a fost anunţată abrogarea OUG 13 - 600.000 de români. Comunitatea "600.0000" a fuzionat cu grupul #Rezistenta, intenţia fiind ca cele două pagini de Facebook să se contopească în curând.