Regele Abdullah şi fratele său vitreg, prinţul Hamza, participă împreună la o ceremonie publică

Regele Iordaniei, Abdullah II
Regele Iordaniei, Abdullah II (KHALIL MAZRAAWI/AFP/Getty Images)

Regele Iordaniei Abdullah şi fostul prinţ moştenitor şi fratele vitreg al său - prinţul Hamza - au avut prima apariţie publică după încercarea de puci ce a zguduit ţara, participând, duminică, la o ceremonie care marca 100 de ani de independenţă.

Mass-media de stat a raportat că Regele şi alţi membri ai familiei regale au depus coroane la memorialul soldatului necunoscut şi mormintele regalităţii din palatul Raghdan din Amman.

Prinţul Hamza i-a promis loialitate regelui Abdullah, luni seara, după medierea familiei regale, la două zile după ce armata l-a avertizat cu privire la acţiunile sale, atrăgându-i atenţia că subminează securitatea şi stabilitatea Iordaniei.

Miercuri, în prima declaraţie dată după încercarea eşuată de puci, Regele Iordaniei a spus că acuzaţia de răsturnare a regimului a fost anulată şi Hamza a fost „sub îngrijirea mea” împreună cu familia lui la palatul său.

Monarhul a afirmat că actuala criză este „cea mai dureroasă”, deoarece a venit atât din interiorul familiei regale, cât şi din afara acesteia.

Absenţa lui Hamza, care a apărut într-un videoclip pe 3 aprilie spunând că i s-a ordonat să rămână în casă şi a acuzat conducătorii ţării de corupţie şi guvernare autoritară, a dus la speculaţii cu privire la locul unde se află.

Anunţând săptămâna trecută că armata l-a avertizat pe Hamza cu privire la acţiunile sale, guvernul a susţinut că acesta a avut legături cu persoane din străinătate care doresc să destabilizeze Iordania şi că este cercetat de ceva timp.

Hamza ar fi trebuit să-i urmeze lui Abdullah la tron, dar monarhului i s-a născut propriul fiu, prinţul moştenitor Hussein, în 2004, conform tradiţiei familiei.

În timp ce Hamza şi Abdullah au îngropat în mod public securea războiului, evenimentele dramatice de săptămâna trecută au scos la iveală diviziunile din cadrul unei familii regale care a protejat Iordania de frământările care s-au distrus Siria şi Irakul învecinate.

Ruptura din cadrul monarhiei a zguduit reputaţia ţării de ţară stabilă într-o regiune volatilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe