Regizorul Robert Wilson va pune în scena piesa „Rinocerii” de Eugen Ionesco

(photos.com)

Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” din Craiova va găzdui anul viitor spectacolul „Rinocerii” de Eugen Ionesco, care va fi pus în scenă de Regizorul american Robert Wilson, cu ocazia sărbătorii centenarului naşterii marelui dramaturg.

Directorul Teatrului Naţional craiovean, Mircea Cornişteanu, a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că spectacolul va fi cel mai mare proiect teatral pe care l-a făcut Teatrul ”Marin Sorescu”.

”'Este vorba de cel mai mare proiect teatral pe care l-a făcut acest teatru vreodată şi cred că nici un teatru din România şi puţine teatre din Europa au reuşit să facă un proiect de o asemenea anvergură. Este vorba de prezenţa la Craiova a lui Robert Wilson, poate cel mai important om de teatru din lume în acest moment. Şi acest creator a cedat insistenţelor mele şi a acceptat să facă un spectacol la noi. Propunerea lui este ”Rinocerii” de Eugen Ionesco, o piesă extraordinară a unui genial dramaturg care a influenţat arta teatrului din lume la jumătatea secolului trecut şi care va continua să rămână pentru eternitate unul din marii scriitori. Anul viitor în toată lumea va fi sărbătorit centenarul naşterii lui Eugen Ionesco şi aportul nostru la această sărbătorire va fi un spectacol pus în scenă de cel mai mare om de teatru din lume”, a declarat Mircea Cornişteanu.

Directorul teatrului craiovean a mai susţinut că bugetul necesar pentru punerea în scenă a unui asemenea spectacol este extrem de mare, având în vedere că oamenii de teatru care îl vor însoţi pe Robert Wilson sunt mari personalităţi artistice ale lumii.

”Dar nu sunt bani aruncaţi. Pentru ca un spectacol cu o piesă de Eugen Ionesco pusă în scenă de un celebru regizor sunt sigur că va fi invitat la marile festivaluri ale lumi, iar invitaţiile astea se fac pe bani. Sunt convins că vom recupera cea mai mare din investiţie din acest spectacol care va fi editat în străinătate. Nu o să-l vindem ieftin, pentru că o producţie Wilson nu este o producţie ieftină”, a explicat Cornişteanu.

Directorul a mai adăugat că bugetul de anul viitor destinat producţiilor va fi cheltuit doar pentru două spectacole mari, respectiv cel al lui Robert Wilson şi un spectacol de teatru-dans inspirat din opera lui Wiliam Shakespeare, Spectacol fără cuvinte”, realizat de coregraful Gigi Căciuleanu care va fi destinat ediţiei următoare a Festivalului ”Shakespeare” unde va reprezenta Teatrul ”Marin Sorescu”.

”Făcând aceste două producţii, nu putem face şi altele în stagiunea viitoare. Dar avem suficiente spectacole în repertoriu pentru a nu lăsa teatrul gol. Avem în jur de 15 spectacole diferite, aşa că oferta noastră va fi bogată în continuare”, a declarat Mircea Cornişteanu.

Directorul Teatrului Naţional din Craiova a subliniat că ceea ce este extrem de dificil nu este plata onorariilor, ci faptul că dotarea tehnică a teatrului, ca de fapt a mai tuturor teatrelor din România, este precară şi nu corespunde cerinţelor unei faimoase personalităţi artistice ca Robert Wilson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură