Remedii naturiste pentru entorse

Remedii naturiste pentru entorse
Remedii naturiste pentru entorse (Facebook)

A venit sezonul rece, iar zilele cu gheţuş şi polei ne bat la uşă. Şi odată cu ele pericolul de a aluneca şi a suferi entorse. Medicina naturistă recomandă pentru tratamentul entorselor, fracturilor şi hematoamelor utilizarea plantelor cu acţiuni hemostatice, astringente, calmante, cicatrizante şi antiseptice.

Pentru că mulţi oameni nu fac o diferenţă clară între entorsă şi luxaţie, vom încerca să lămurim puţin subiectul. Entorsa presupune o lezare a ligamentelor unei articulaţii, fără deplasarea oaselor din poziţia lor normală. Este provocată de mişcări bruşte, puternice care solicită violent ligamentele articulare. Luxaţiile constau în deplasarea osului din poziţia din articulaţie şi rămânerea lui într-o poziţie anormală; ligamentele şi capsula articulară se rup, iar capul articular al osului iese din cavitatea articulară şi rămâne aşa.

Entorsele sunt de 3 grade: de gradul I, cu elongaţii ale unor ligamente sau tendoane; de gradul II, cu elongaţii mai puternice însoţite de ruperea lor parţială, şi de gradul III, cu ruperea completă a unui ligament şi eventual lezarea altuia. Entorsele pot antrena sechele dacă nu sunt corect tratate, iar cele de gradul III necesită de regulă intervenţie chirurgicală.

Remedii naturiste pentru entorse. Simptome

Entorsele apar cel mai frecvent la nivelul gleznei şi al genunchilor, incluzând simptome precum: Umflarea rapidă, uneori însoţită de modificarea culorii pielii; Alterarea funcţiei unei articulaţii sau o senzaţie de instabilitate; Durere şi sensibilitate în zona afectată; Un sunet ca o pocnitură; Dificultate în utilizarea articulaţiei.

Imediat după ce aţi suferit o entorsă, aveţi nevoie de repaus şi să imobilizaţi zona afectată pentru a ajuta vindecarea şi protejaţi-o de accidente suplimentare. Utilizaţi pansamente elastice, benzi, atele, cârje sau baston dacă este nevoie. Repausul este esenţial pentru începerea vindecării ţesuturilor din zona afectată, dar încercaţi să mişcaţi părţile neafectate pentru a preveni pierderea semnificativă a condiţiei.

Remedii naturiste pentru entorse. Gheaţă

Pentru a scădea durerea, umflătura sau spasmul muscular, aplicaţi imediat gheaţă pe zona afectată. Sunt utile pungile cu gheaţă, băile cu nămol şi masajul cu gheaţă pe zone mici. Primele două-trei zile după vătămare ţineţi gheaţa pe articulaţia afectată, timp de 15-20 de minute, de trei-patru ori pe zi. Pentru a reduce umflătura, ţineţi partea vătămată într-o poziţie mai înaltă decât nivelul inimii.

Remedii naturiste pentru entorse. Foi de varză

Rezultate bune se obţin după aplicarea locală a frunzelor proaspete de varză albă, spălate şi strivite pe o suprafaţă plană cu o sticlă pentru ruperea nervurilor. După o încălzire uşoară, se aşază în 2-3 straturi pe locul dureros, fixându-se cu un bandaj, operaţie care se repetă de 2 ori pe zi.

În mod similar se pot folosi frunze strivite de pătrunjel şi ţelină (amestecate cu untdelemn şi puţină sare), frunze strivite de asmăţui, patlagină, podbal, turiţă mare, ceapă zdrobită cu sare şi rachiu, rădăcini de gulie, cartofi raşi, partea inferioară a unei coji de banană şi pastă din făină, amestecată cu apă şi aplicată direct pe contuzie.

Remedii naturiste pentru entorse. Praf de pin

Ţineţi zona afectată în aburi de praf de pin, pe care îl găsiţi de cumpărat la plafar. Aveţi nevoie de 500 g de praf de pin şi 500 ml de oţet. Puneţi ingredientele într-o oală mare, împreună cu o cană şi jumătate de apă şi daţi în clocot. Aşezaţi articulaţia vătămată, acoperită cu un prosop, la circa 30 cm deasupra oalei şi staţi în aburi timp de 20 de minute. Repetaţi procedura de două ori pe zi, timp de cinci zile. Aveţi grijă să nu vă opăriţi.

Remedii naturiste pentru entorse. Argilă

Într-un bol se pune o lingură de pudră de argilă şi se adaugă apă până când argila capătă aspect de ciulama. Apoi se întinde în strat subţire pe o pânză curată şi se aplică, pentru 20 de minute, pe încheietura dureroasă. Se poate întinde şi direct pe zona dureroasă, dar în acest caz se lasă să acţioneze doar 15 minute, după care se înlătură cu apă caldă.

Remedii naturiste pentru entorse. Tărâţe de grâu

Se pun 2 linguri de tărâţe de grâu în 200 ml de apă clocotită şi se lasă la înmuiat 15 minute. Apoi se scurge apa, ca să se obţină o cataplasmă compactă, care se aplică pe zona afectată fie direct, fie pe o bucată de pânză. În ambele cazuri se lasă să acţioneze 20 de minute şi se pot face două aplicaţii pe zi.

Remedii naturiste pentru entorse. Plante medicinale

Pe zona afectată se pot pune comprese cu infuzie din flori de gălbenele (două linguri la 250 ml apă clocotită) sau cu decoct din frunze de iederă (două linguri în 250 ml apă rece care se fierbe timp de 30 de minute).

De asemenea, puteţi aplica cataplasme cu decoct din rădăcini mărunţite de tătăneasă (fierte timp de 10 minute) sau seminţe de in pisate şi amestecate cu glicerină.

Uleiul din flori de sunătoare este şi el folositor. Se obţine din flori proaspăt culese şi tocate mărunt, care se introduc într-o sticlă închisă la culoare peste care se adaugă ulei de floarea soarelui până depăşeşte nivelul florilor şi se lasă la macerat timp de 3 săptămâni, într-un loc călduros. Cu acest ulei de culoare roşietică se masează hematomul de 2-3 ori pe zi.

Amestecaţi flori de arnică şi muşeţel, frunze de salvie, herbă de unguraş, creţişoară şi cimbrişor - în părţi egale – pe care le fierbeţi timp de 15 minute. Se pun apoi într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe zona afectată.

Remedii naturiste pentru entorse. Masaje

Masajele în cazul entorselor cu întinderi sau rupturi musculare sunt foarte recomandate şi se pot face de 2-3 ori pe zi cu:

- tincturi din flori de arnică, flori de gălbenele, rădăcini de tătăneasă, rădăcini de rodul pământului, ardei iute, seminţe de muştar şi bitter suedez;

- comprese din rădăcini de tătăneasă şi frunze de podbal;

- cataplasme din rădăcini şi frunze de brusture, herba de turiţa mare, muguri de plop negru şi conifere, arnică cu lapte, macerate timp de 7 zile în tinctură de lavandă (100 g flori în 100 ml alcool), teci din rădăcini proaspete de tătăneasă, terci din cartofi raşi, foi de varză, frunze de mentă şi argilă;

- uleiuri din flori de sunătoare, herba de cimbrişor şi bulbi zdrobiţi de usturoi;

- unguente de gălbenele, arnică şi tătăneasă;

- pulbere din frunze uscate şi mărunţite de urzică;

- o lingură cu miere de albine, o lingură de sare şi un albuş de ou care se bat bine şi se aplică pe entorsă, după care se bandajează.

Atenţie, dacă durerea este intensă sau apare o umflatură sau zona respectivă îşi modifică mult forma, mergeţi la Urgenţe. De asemenea, dacă după trei zile de autotratare nu se manifestă nicio amelioare sau starea se înrăutăţeşte, mergeţi la doctor.