Remus Vulpescu, autorul denunţului în dosarul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica

Remus Vulpescu
Remus Vulpescu (Epoch Times România)

Autorul denunţului în dosarul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica este Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului de finante, Daniel Chiţoiu. Remus Vulpescu este, de asemenea, membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

Denunţul a fost făcut miercuri dimineaţa, informează hotnews. Remus Vulpescu s-ar fi dus personal la sediul DNA pentru a denunţa că i s-a propus o mită în valoare de 1.400.000 de euro, pentru a vota în favoarea unui contract preferenţial între Hidroelectrica şi compania Energon Power&Gas. Contractul pentru care se cerea votul lui Vulpescu dezavantaja statul român.

Denunţul lui Vulpescu a dus la arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a lui Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Energiei Constantin Niţă şi a lui Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica.

Procurorii DNA îl acuză pe consilierul lui Niţă de dare de mită şi pe Eugen Brădean de luare de mită şi complicitate la dare de mită. Mihăilă, cu ajutorul lui Brădean, ar fi aranjat vânzarea a 7 milioane MWH, în valoare de aproape 263 de milioane de euro, către societatea Energon Power&Gas.

Potrivit procurorilor DNA, în octombrie 2013, Ioan Mihăilă a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (Remus Vulpescu) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea sarcinilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica S.A a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro), în condiţii defavorabile pentru societatea de stat, potrivit comunicatului DNA.

"Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A şi membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisă cu titlu de mită urmă a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice", precizează DNA.

Ministrul Niţă l-a demis pe Mihăilă din funcţia de consilier.