Reorganizarea STS aprobată tacit de Camera Deputaţilor

Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen
Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor continuă practica prin care un proiect de lege este adoptat tacit. De data aceasta este vorba de Proiectul de lege prin care se reorganizează STS ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Iniţiatorul proiectului de lege prin care se modifică Legea 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a altor acte normative este PSD-ul.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, fără dezbateri deoarece a fost depăşit termenul de dezbatere, care era 20 martie 2014. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în ce priveşte acest proiect de act normativ, decizia finală urmând să fie luată de Senat. De când a avut loc tragicul accident din Munţii Apuseni, au avut loc numeroase discuţii în ce priveşte demiterea fostului şef al STS Marcel Opriş şi despre trecerea STS la Ministerul de Interne.

Partidul Mişcarea Populară: STS în subordinea preşedintelui României

Partidul Mişcarea Populară cere majorităţii parlamentare USD – UDMR să renunţe la trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din subordinea Preşedintelui României în subordinea Ministerului de Interne, conform comunicatului de presă transmis Epoch Times.

Victor Ponta şi majoritatea construită în jurul PSD fac un joc cinic de putere, atrăgând riscuri de securitate naţională prin luarea STS în subordinea guvernului şi demararea de proiecte cu companii străine în zona extrem de sensibilă a securităţii informatice, declară PMP.

Potrivit comunicatului, decizia politică de a trece STS la guvern expune România unui risc din punctul de vedere al securităţii naţionale.

PMP precizează că "Nu avem încredere în Victor Ponta atunci când ne spune că nu există nicio problemă în colaborarea României cu companii chineze precum precum Huawei în domeniul securităţii informatice. Statele Unite ale Americii consideră de mai mulţi ani de zile companii chineze precum Huawei o ameninţare. PMP consideră că România trebuie să dea dovadă de claritate în legătură cu opţiunile sale strategice şi să ţină cont de semnalele din SUA legate de colaborarea cu ţări şi companii din afara NATO şi a Uniunii Europene.

Cerem guvernului Ponta să renunţe la preluarea STS, să nu afecteze interesele de securitate ale României şi să nu dea semnale contradictorii privind orientarea strategică a României în plan extern."

Lăzăroiu: STS face parte din sistemul naţional de apărare a ţării

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a scris că juristul Victor Ponta este certat rău cu Constituţia. Lăzăroiu afirma că aşa cum este constituit în forma actuală, STS are structură militară şi face parte din sistemul naţional de apărare a ţării. De altfel, după cum îi este şi numele, se ocupă de "telecomunicaţiile speciale" şi pe timp de pace şi pe timp de război.

Conform art. 119 din Constituţie, CSAT organizează şi coordonează unitar toate activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională. Nu sunt decât două opţiuni: Ori îl face un departament subordonat Ministerului de Interne, dar atunci nu mai poate avea aceleaşi atribuţii ca până acum şi e nevoie de constituirea unui alt STS în subordinea CSAT, ori îi lasă atribuţiile de azi, dar atunci proiectul de lege cade la CCR.