CNA scandalul Pleşu: Bălăcărirea valorilor româneşti în public costă numai 30 de mii de lei

Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul  Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Laura Georgescu, preşedinta CNA
Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Laura Georgescu, preşedinta CNA (Epoch Times România)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis joi să sancţioneze postul Tv Antena 3 cu 30.000 de lei pentru emisiunea "Sinteza zilei" în care s-a folosit un limbaj suburban la adresa omului de cultură Andrei Pleşu şi i-au fost aduse acuzaţii fără a fi prezentate dovezi pentru a le susţine, iar acesta nu şi-a putut prezenta un punct de vedere.

Amintim că Andrei Pleşu a fost „pedepsit” de Antena 3 după ce a îndrăznit să publice un editorial în care critica activitatea postului. În editorialul său, Pleşu susţinea că "prin filtrul Antenei 3, viaţa noastră politică se vede ca un amestec de vodevil, farsă şi melodramă. Un carnaval de duzină. O chermeză scăpată de sub control".

Pleşu explica faptul că Antena 3 prin „atleţii” săi deformează realitatea şi aceştia dau dovadă că „n-au scrupulul consecvenţei, al coerenţei logice, al unor principii cât de cât constrângătoare”, ei fiind „singurii cetăţeni români care pot bălăcări pe oricine, dar care nu suportă să-i atingi nici cu o floare. Atâta-ţi trebuie! Vei fi „vedeta” de o seară a unui „obiectiv” linşaj”.

Pleşu a probat principiul enunţat pe propria piele.

Directorul Antena 3, Mihai Gâdea a dedicat pe 11 martie aproape o emisiune întreagă lui Pleşu, pe care l-a acuzat că a fost o „slugă” a tuturor regimurilor de după 1989, indiferent dacă au fost de dreapta sau de stânga, în timp ce Mugur Ciuvică nu s-a ferit să folosească atacuri mai directe: „Nu e vorba că îşi bate joc, minte ca un porc. E şi prost omul”. Şi lucrurile nu s-au oprit aici, Pleşu a mai beneficiat de atenţia postului Tv şi pe 16 martie, după un miting de susţinere a lui Pleşu - continuând remarcile la adresa acestuia.

În urma emisiunilor, Grupul pentru Dialog Social (GDS) a înaintat o sesizare la CNA.

„Andrei Pleşu a fost victima linşajului mediatic practicat cu girul Consiliului Naţional al Audiovizualului de către realizatorul şi invitaţii constanţi ai emisiunii „Sinteza Zilei”. În ediţia din 11 martie, despre Andrei Pleşu s-a spus, între altele, că „minte ca un porc”, că e „un fel de râmă”, „prost”, „bou”, că „nu ştii când linge şi când scuipă” ori „scuipă sau linge, linge sau scuipă”, reiese din sesizarea GDS.

Preşedintele CNA Laura Georgescu a propus o amendă de 30.000 de lei pentru Antena 3, şase din membrii CNA fiind de acord cu aceasta, în timp ce doi au votat "împotrivă" (Narcisa Iorga şi Florin Gârbea). În opinia celor doi amenda de 30.000 de lei este prea mică pentru gravitatea faptei şi au cerut o amendă de 200.000 de lei, amenda maximă posibilă.

Antena 3 a fost sancţionată pentru încălcarea articolului 40 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Totodată, Antena 3 a încălcat şi articolul 64, alineatul 1, litera b din Cod, potrivit căruia "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", dar şi articolul 66, alineatul 1, litera a din Cod - "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Laura Georgescu a subliniat că, în opinia ei, este „o capcană periculoasă să fac o diferenţiere între personaje, între Andrei Pleşu şi, spre exemplu, Ştefan Marcu. Acesta din urmă e o persoană fizică necunoscută (care a făcut obiectul unei emisiuni de la Antena 3, n.r.) (....) Nu cred că am dreptul să diferenţiez subiectele, să spun că cineva e mai presus de articolele sau de demersul jurnalistic. Cred că trebui tratat egal”.

Pe de altă parte, Florin Gârbea a explicat că nu este de acord cu jurnalismul care se practică la Antena 3.

„"Pe mine nu mă deranjează că e vorba de domnul Pleşu, ci modul în care se practică acest jurnalism, că e Pleşu, că sunt eu data viitoare, că e papa de la Roma (...) Domnul Pleşu e o somitate, dar nu acolo e problema, eu nu fac niciun fel de diferenţă (...) e o metodă jurnalistică, nu e nici brevetul domnului Gâdea, nici al domnului Turcescu, care cred că ăsta este jurnalism (...). Minciuni, nu se dă dovadă niciodată la nimic”, a declarat Gârbea.

Şi Narcisa Iorga a subliniat că în susţinerea unei sancţiuni dure nu contează cine este persoana, ci faptul că s-au săvârşit în mod repetat astfel de fapte de către un radiodifuzor. Aceasta a vorbit despre „practică de linşaj mediatic” de la Antena 3, amintind de „linşajul la adresa jurnaliştilor” şi cel de acum, la adresa lui Pleşu.

În cadrul dezbaterilor care au avut loc marţi pe marginea subiectului în apărarea lui Pleşu au vorbit şi Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea şi Cristina Guseth de la Freedom House România.

„Este într-adevăr şocant să vezi până unde s-a ajuns. Şi spun că s-a ajuns aici, deoarece instituţia statului - CNA - nu-şi îndeplineşte rolul. S-a ajuns foarte departe şi ne apropiem cu paşi repezi, dacă nu suntem deja, în lumea animalelor. Eu atât am avut de spus. Mi se pare că nu este o societate normală”, declara Cristina Guseth.

Andrei Cornea este de părere că „într-o societate normală în care există un minim respect al valorilor nu ar trebui să trebuiască să demonstrăm aici în faţa dumneavoastră că cei care spun la o emisiune de televiziune cu mare audienţă că Andrei Pleşu este porc, este râmă, este bou, este prost, este slugă, că linge şi scuipă – că aceste lucruri sunt nişte murdării, nişte calomnii ordinare, nişte ignonimii, pe scurt că reprezintă cea mai teribilă şi mai grozavă insultă la adresa nu numai a lui Andrei Pleşu ci să spunem chiar la adresa culturii române şi a culturii în general, nu ar mai trebui să demonstrăm”.

Totodată, scriitorul Gabriel Liiceanu a criticat "hard porno-ul" de la Antena 3, în care oamenilor de cultură precum Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Andrei Pleşu le sunt anexate "cele mai ordinare cuvinte ale jignirii".

Laura Georgescu, acuzată că "transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor"

Amintim că postul B1 TV a fost sancţionat recent cu 70.000 lei pentru criticarea modului în care puterea a orchestrat Marţea Neagră din Parlament în timp ce Antena 3 a fost sancţionată cu doar 50.000 de lei pentru că a defăimat în mod public, într-un mod absolut grosolan mai mulţi jurnalişti neaserviţi USL-ului, precum Andreea Pora, Robert Turcescu şi Ion Cristoiu.

Raportul dintre membrii CNA numiţi de actuala putere şi cei numiţi de opoziţie este 8:3, scria Narcisa Iorga pe blogul personal, şi atunci aceştia pot decide orice abuz. Ce pretenţii de echidistanţă să ai de la CNA, se întreabă Narcisa Iorga.

"Jalnică perioadă!" a precizat aceasta, adăugând că majoritatea membrilor CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, şi discriminează tot ce nu este aservit.

România TV, reclamată de mai mulţi telespectatori pentru o emisiune din 13 decembrie 2013, în care Mugur Ciuvică foloseşte de zeci de ori limbaj injurios la adresa europarlamentarului Cristian Preda, numindu-l printre altele, "ţuţăr securist", "căcărează băsistă" a fost sancţionată - strict de ochi lumii - cu un simbolic 10.000 de lei.

În schimb postul B1 a fost amendat "exemplar", cu 70.000. pentru că Robert Turcescu nu a fost "imparţial" când invitaţii săi la emisiunea "Sub semnul întrebării" au declarat că încercarea parlamentarilor de a modifica noul Cod Penal a fost o tentativă de lovitură de stat.

"Consiliul Naţional al Audiovizualului, în structura lui de astăzi, este un real pericol pentru democraţie devenind, pe de-o parte, un instrument cumplit de intimidare a presei critice, pe de altă parte încurajând grobianismul. Posturile politicienilor puterii sunt protejate de CNA mai ferm decât e protejată Europa de scutul anti-rachetă din Deveselu. În antiteză, pentru o singură frază rostită pe un post care nu aparţine celor puternici, CNA aplică sancţiuni, fără nicio remuşcare" afirmă Narcisa Iorga pe blogul său.

Şi preşedintele Traian Băsescu a criticat recent CNA şi mai ales pe Laura Georgescu, pe care a acuzat-o că susţine trustul condus de „turnătorul” Voiculescu.

Amintim că recent, doi membri ai CNA, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, au cerut demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, pe motiv că aceasta "transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor". Într-o scrisoare deschisă, cei doi membri CNA susţin că Laura Georgescu a adus "prejudicii majore de credibilitate autorităţii pe care o conduce de un an încoace" şi îi cer demisia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne