Republica Moldova ocupă un loc de frunte printre ţările lumii în ceea ce priveşte mortalitatea de ciroză hepatică

Epoch Times
09.03.2012

Republica Moldova ocupă un loc de frunte printre ţările lumii în ceea ce priveşte mortalitatea de ciroză hepatică. Principala cauză a acestei statistici este ca oamenii nu se adresează medicului la timp. Şi asta pentru că primele semne de îmbolnăvire sunt nesemnificative.

Potrivit Publika.TV, anual în Moldova sunt înregistrate aproximativ 5.000 de persoane cu hepatită cronică şi ciroză hepatică, 200 de oameni devin invalizi, iar peste 2.000 îşi pierd viaţa din cauza complicaţiilor.

Potrivit medicilor, hepatitele cronice evoluează dacă pacientul nu se tratează la timp, nu respectă regimul alimentar şi consumă alcool. În acest caz se dezvoltă cirozele hepatice.

În scopul reducerii morbidităţii, invalidităţii şi mortalităţii determinate de hepatite virale acute şi ciroze hepatice, Guvernul a aprobat anul acesta cel de-al treilea Program naţional de combatere a hepatitei.

Mai mult decât atât chirurgii din Republica Moldova ar putea efectua anul acesta, la Chişinău, prima operaţie de transplant de ficat.

Aceasta promite şi ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, căci există deja şi o listă a potenţialilor donatori.

Transplantul de ficat este o soluţie pentru multe afecţiuni grave, cum ar fi ciroza hepatică.

Precizăm că până în prezent, în Moldova nu a fost efectuată nicio operaţie de transplant de ficat. Intervenţiile chirurgicale vor fi făcute la Spitalul Republican de către o echipă de medici din Moldova, care au efectuat un stagiu special în România.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, astfel de operaţii în România costă peste 30 de mii de euro. Deocamdată nu se ştie cât vor costa acestea în Republica Moldova.

Amintim că anul trecut, la Chişinău, a fost efectuată prima operaţie de transplant renal după o pauză de patru ani. Operaţia însă, s-a soldat cu eşec.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor