„Republica Populară Doneţk” formează o armată

Forţele speciale ruseşti din Kromatorsk, Ucraina.
Forţele speciale ruseşti din Kromatorsk, Ucraina. (youtube.)

Forţele pro-Rusia din regiunea ucraineană Doneţk au început mobilizarea generală a bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, a anunţat, joi, liderul forţelor afiliate Kremlinului, Valery Bolotov.

Toţi bărbaţii, cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, capabili să participe la serviciul militar vor fi mobilizaţi, a declarat Bolotov, adăugând că vor fi luate măsuri suplimentare de protecţie pentru protejarea civililor.

O atenţie deosebită va fi acordată formării de „grupuri speciale medicale”, a precizat Bolotov.

Forţele pro-Rusia care conduc „Republica Populară Doneţk” au organizat, la începutul lunii, un referendum, falsificat şi nelegitim, prin care şi-au autodeclarat independenţa. În timp ce Kievul şi Occidentul au denunţat acţiunile forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei ca fiind grupări teroriste afiliate Kremlinului, Moscova a ales să recunoască referendumul din Doneţk.

Armata ucraineană a demarat, la începutul lunii aprilie, o amplă operaţiune de eliberare a regiunilor estice, Lugansk şi Doneţk, de sub ocupaţia forţelor pro-Rusia.

Joi, în cea mai cruntă confruntare de la începutul conflictelor din Ucraina, paramilitarii afiliaţi Kremlinului au ucis 17 militari ucraineni şi au rănit alţi 36.

Formarea aşa zisei armate a „Republici Populare Doneţk” se desfăşoară pe fondul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, programate pe 25 mai, pe care Moscova vrea să le întrerupă neapărat.

Odată cu intensificarea atacurilor asupra armatei ucrainene în regiunile estice, liderii forţelor pro-Rusia au cerut populaţiei să nu participe la scrutin, organizând şi o serie de atacuri asupra sediilor de votare.