Rodia, un adevărat medicament natural

Rodie de
Rodie de (Anton Croos / wikipedia.org)

Rodia este prezentă în numeroase mituri, legende şi simboluri, fiind considerată un fruct aproape magic. Din antichitate acest fruct special a fost un simbol al abundenţei, fraternităţii şi longevităţii, cu binecunoscute proprietăţi terapeutice, pe care, în prezent, medicina nu a făcut decât să le confirme. Rodia are proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, diuretice şi anti-tumorale, meritându-şi pe deplin numele de ''super-fruct''.

Acest fruct acrişor este deosebit de bogat în minerale precum potasiu, mangan, fosfor, zinc şi cupru; conţine în cantităţi mai mici fier, sodiu şi calciu, iar dintre vitamine: A, C, grupul B, E şi K, care îi conferă acţiunea anti-inflamatoare şi de protecţie împotriva răcelilor. În afară de apă, care, desigur, este elementul principal, conţine zaharuri, fibre şi grăsimi. Rodia conţine unele substanţe benefice pentru organism, cum ar fi flavonoide, antioxidanţi, diferitele tipuri de acizi, inclusiv cel elagic, acidul galic şi quercetin.

Cercetătorii au descoperit că rodia conţine polifenoli (substanţe cu proprietăţi antioxidante), numiţi punicalagini, cu rol benefic asupra sistemului cardiovascular. Aceştia îndepărtează depozitele de grăsime care se acumulează pe artere (cauza aterosclerozei), contribuind la o îmbunătăţire semnificativă a circulaţiei şi reducerea nivelului de colesterol.

Rodia reface elasticitatea ţesuturilor şi nu numai. Studiile au descoperit, de asemenea, îmbunătăţiri semnificative ale elasticităţii ţesuturilor în special la persoanele cu diabet zaharat, obeze şi care suferă de sindrom metabolic. Sucul de rodie s-a dovedit un bun remediu şi în caz de hipertensiune arterială. Dar acţiunea preventivă a rodiei nu se limitează doar la afecţiuni cardiovasculare, ci şi în problemele cauzate de menopauză (depresie şi scăderea densităţii minerale osoase-oase fragile).

Rodia reprezintă pentru organism un tonic eficient, care acţionează la nivel psiho-fizic, fiind şi un delicios remediu anti-stres. Acţiunea combinată de antociani, acid elagic şi taninuri, ar avea, de asemenea, un efect benefic asupra neuronilor: în afecţiuni cerebrale, cum ar fi Alzheimer, în tratamentul depresiei şi modificări ale dispoziţiei. În caz de artroză sucul de rodie este benefic, contribuind la inhibarea procesului degenerativ al cartilajului.

Rezultatele unui studiu prezentat de Dr. Manuela Martins-Green la a cincizecea reuniune anuală a Societăţii Americane de Biologie Celulară din Philadelphia, au subliniat, de asemenea, faptul că sucul de rodie s-a dovedit a fi activ chiar şi împotriva celulelor canceroase. Componentele sucului au fost eficiente, în special în prevenirea metastazelor cancerului de prostată, dar şi de sân şi colon.

Rodia prezintă, de asemenea, proprietăţi detoxifiante cât şi drenante (datorită potasiului). Este un fruct alcalin, eficace în reglarea echilibrului acido-bazic, fiind aşadar recomandat şi în cazurile acidităţii gastrice, de multe ori cauzate de consumul excesiv de zaharuri rafinate şi proteine.

Pentru acest motiv, este folosită la prepararea unor mâncăruri, ca de exemplu, risotto. Aproape de sfârşit putem adăuga un pahar mic de suc şi 2-3 linguri de seminţe de rodie. Având un conţinut scăzut în calorii, rodia este un aliat al dietei.

Datorită prezenţei de taninuri (acid elagic) sucul de rodie are proprietăţi astringente. Acidul elagic conţinut în rodie mai poate împiedica scăderea nivelului de colagen, păstrând intactă structura pielii, încetinind formarea ridurilor şi având un efect de înfrumuseţare. În acest caz, sucul de rodie poate fi folosit la nivel local, precum o cremă de frumuseţe, pentru a preveni îmbătrânirea pielii.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură