România, groapă de gunoi? Deşeuri presupus periculoase, în drum spre ţară

Sute de mii de tone de deşeuri periculoase ar urma să fie aduse din Italia şi depozitate la Bucureşti, Craiova, Mavrodin-Teleorman şi Giurgiu.
Baloţi de gunoi în Napoli
Baloţi de gunoi în Napoli (napoli.fanpage.it)

La scurtă vreme după ce Guvernul României şi Garda Naţională de Mediu au negat categoric cum că în România vor fi aduse sute de mii de tone de deşeuri periculoase din zona Napoli spre România, guvernatorul Regiunii italiene Campania, Vincenzo de Luca, anunţă că primele transporturi de deşeuri periculoase vor pleca spre România în 30 mai, scrie ziuanews.

Informaţia despre deşeurile periculoase a fost publicată iniţial de Gazeta Românească de la Roma, care la rândul său le-a preluat din presa italiană. La momentul respectiv, Guvernul României a susţinut că ştirea este falsă.

Acum, potrivit ziuanews, firma românească Eco Sud recunoaşte transportul deşeurilor în România şi susţine că "a oferit firmei care a participat la licitaţie, Vibeco SRL, documentaţia care atestă şi dovedeşte regularitatea autorizaţiilor necesare pentru activitatea de eliminare a deşeurilor, exercitarea legitimă a acestei activităţi, şi posibilitatea, deci, pentru Eco Sud SA, de a primi gunoaiele provenind din licitaţia organizată de Regiunea Campania pentru eliminarea şi recuperarea eco-baloturilor, cu respectarea riguroasă a legislaţiei comunitare, română şi italiană". Eco Sud SA mai susţine că are toate autorizaţiile necesare pentru primirea şi eliminarea deşeurilor din Italia.

Deşeurile ar urma să ajungă în Bucureşti, Craiova, Mavrodin- Teleorman şi Giurgiu, scrie presa italiană. Conform sursei citate, regiunea Campania a încheiat o licitaţie pentru exportul a mai multor sute de mii de tone de deşeuri de la Napoli şi alte zone din Campania, puse sub sechestru în urmă cu mai mult de zece ani.

De altfel, în Parlamentul de la Roma s-a şi iscat un scandal pe această temă, existând o interpelare a senatorilor M5S (Movimento 5 Stelle) în care se vorbea despre cererea unui armator român referitoare la folosirea portului Pozzuoli pentru transportul deşeurilor în România. Interpelarea se află pe site-ul Senatului italian.

Edizione Caserta, o publicaţie din zona unde sunt stocate gunoaiele, a scris: "Eco Sud, firmă cu sediul la Bucureşti, gestionează în prezent patru situri de tratare a deşeurilor în România şi s-a declarat disponibilă să primească gunoaiele din Campania pentru a le trata în gropile de gunoi din Bucureşti, Craiova, Mavrodin şi Giurgiu", arata ziuanews.ro

Reamintim că ştirea apărută iniţial în presă, mai exact în Gazeta Românească, arăta că sute de mii de tone de deşeuri de-acum "mumificate", ambalate în baloturi uriaşe, aşa-numitele "eco-baloturi" (ecoballe în limba italiană) vor pleca din Italia şi vor lua drumul gropilor de gunoi din ţara noastră.

Din baloturi a curs ani de zile o zeamă otrăvitoare, care s-a infiltrat în subsol şi în pânza freatică, spre disperarea locuitorilor din zonele de stocare. Potrivit Il Mattino, o parte din aceste gunoaie vor lua acum drumul gropilor de gunoi din România, fără nicio garanţie cu privire la ceea ce conţin. Se spune că din gunoaie a curs fracţia umedă iar acum sunt uscate. Nu la fel de uscate vor fi însă când va ploua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne