România va avea alarmă de cutremur în timp real

(SAM YEH / AFP / Getty Images)

Cetăţenii români vor beneficia de o aplicaţie informatică care trimite în timp real mesaje de avertizare privind cutremurele, aceste informaţii fiind destinate până de curând doar autorităţilor, explică Mihnea Costoiu pentru Agerpres.

Ministrul delegat pentru învăţământ superior a mai explicat că România are un centru de alarmare bun iar acesta va fi distribuit prin toate mijloacele de comunicare disponibile, precum canalele publice, presa, televiziunea, internetul şi telefonia mobilă.

”România are un centru de alarmare rapidă bun, care este la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), însă mesajele acestuia sunt destinate în special autorităţilor, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Ne dorim ca, în cea mai scurtă perioadă, să punem la dispoziţia cetăţenilor, a cât mai multor cetăţeni, informaţii despre seisme. Vom apela la toate mijloacele de informare, fie canale publice, presă, televiziune, Internet, dar şi telefoane mobile, de exemplu, pentru ca oamenii să primească mesaje în timp real, în timp cât mai scurt, privind apariţia cutremurelor”, a subliniat ministrul.

Sistemul de avertizare a fost preluat de către Ministrul Costoiu din Japonia care adaugă că, în prezent, mai multe echipe de software lucrează la aplicaţiile care vor fi eliberate public peste câteva luni.

Informaţiile despre cutremurele notabile vor fi colectate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului şi vor fi transmise la nivel naţional.
”Toate informaţiile care se colectează de la senzorii seismici din întreaga ţară şi ajung la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului vor fi transmise public, desigur, este vorba despre cutremurele importante” a adăugat Costoiu.

Costurile acestor proiect vor fi suportaţi din banii de buget dar transmiterea informaţiilor va trebui negociată cu companiile de telefonie şi reţelele de socializare a mai explicat acesta.

”Guvernul nu are infrastructură pentru a trimite informaţiile respective, aceasta este privată, dar vom negocia pentru ca fiind vorba despre mesaje de interes public ne dorim să existe gratuitate” a completat Ministrul.

Mircea Radulian, Directorul Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, este de părere că proiectul guvernamental necesită şi o educare a publicului, astfel că oamenii să perceapă adecvat iminenţa cutremurelor importante şi să reacţioneze ca atare.