Românii din Diaspora îi scriu lui Iohannis: "Interveniţi şi opriţi discriminarea! E o situaţie penibilă"

Din cauza unei legi date anul trecut, votul a 20 de români din străinătate nu valorează nici cât votul unui român din ţară. Măcar acum, în al doisprezecelea ceas, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să intervină şi să oprească această discriminare cu care se confruntă cei din diaspora, a solicitat Federaţia asociaţiilor de români din Europa.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

În ciuda faptului că a făcut "nenumărate" demersuri către instituţiile statului, în care a cerut încetarea discriminării românilor din diaspora, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) nu a primit încă nici un răspuns, motiv pentru care a decis să-i adreseze o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis.

"Au trecut doi ani de când românii din diaspora au doborât toate piedicile puse de guvernul de atunci şi au reuşit să voteze în număr mare, chiar dacă au stat în ploaie la cozi de 6-8 ore. Foarte mulţi dintre ei au răbdat acea batjocură pentru ca să vă voteze pe dumneavoastră, crezând că viaţa lor se va îmbunătăţii şi că niciodată statul român nu îşi va mai permite să îi considere "români de mâna a doua". Din păcate, în 2015 a fost adoptată o lege anticonstituţională care îi discriminează pe românii din diaspora şi face ca votul lor să fie de 20 de ori mai neînsemnat.

În timp ce în ţară, avem 1 deputat la 73.000 de locuitori, pentru diaspora s-a prevăzut algoritmul de 1 deputat la 1.400.000 de români. Menţionăm că, trecem cu vederea situaţia excepţională în care pentru 300.000 de locuitori proveniţi din rândul minorităţilor naţionale sunt rezervate nu mai puţin de 18 locuri de deputat. Conform articolului 16 din Constituţia României, toţi cetăţenii români sunt egali în faţa legii. Nu poate să existe o lege prin care pentru trei categorii de cetăţeni să existe trei unităţi de măsură. Legea 208/2015 este anticonstituţională pentru că îi desparte pe români în mai multe categorii", se arată în scrisoarea adresată preşedintelui.

Românii din diaspora reprezentaţi de FADERE îi cer lui Klaus Iohannis, acum în al doisprezecelea ceas, să intervină şi să oprească "discriminarea" cu care se confruntă.

"Nu este corect să îi consideraţi "eroi naţionali" doar atunci când trimit miliarde de Euro în ţară, dar când vine vorba despre dreptul la vot, ei să fie consideraţi o categorie inferioară de români. Domnule Preşedinte, contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndreptarea acestei situaţii penibile care ar putea din nou să afecteze imaginea României în lume", i-au transmis românii din diaspora şefului statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne