Rotirea incompatibililor în funcţiile publice, din nou pe rolul Parlamentului

Invocând o mai veche decizie a CCR, mai mulţi parlamentari au încercat, în 2015, modificarea legii ANI, astfel încât incompatibilii şi cei găsiţi în conflict de interese să poată ocupa totuşi funcţii publice. Acum proiectele revin în actualitate.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Pe rolul Parlamentului - mai exact al Comisiei Juridice a Senatului, condusă de Şerban Nicolae - au revenit două propuneri legislative care prevăd, nici mai mult nici mai puţin, ca funcţionarii şi demnitarii găsiţi incompatibili să ocupe în continuare funcţii publice. Cele două proiecte datează din 2015 şi îi au printre iniţiatori pe celebrii Cristiana Anghel, fost senator PC, pe Eugen Nicolicea (PSD) şi pe Marton Arpad de la UDMR, relatează digi24.ro

Aşa cum ar fi fost de aşteptat, Agenţia Naţională de Integritate s-a declarat împotriva ambelor proiecte.

Concret, cele două proiecte stipulează că funcţionarii şi demnitarii nu mai au voie să ocupe timp de trei ani aceeaşi funcţie publică pe care o aveau atunci când au fost găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese, pe când, în prezent, legea prevede ca funcţionarii şi demnitarii numiţi nu mai au voie să ocupe timp de trei nicio funcţie publică, cu excepţia celor obţinute în urma unor alegeri, iar cei care au fost aleşi nu mai au voie nici să candideze timp de trei ani pentru o funcţie publică.

Ambele propuneri legislative au fost adoptate tacit de Camera Deputaţilor în mai 2015. Cameră decizională este Senatul. Agenţia Naţională de Integritate s-a declarat împotriva acestor modificări legislative încă din anul adoptării celor două iniţiative.

Prin aceste propuneri, se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice în condiţiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilor, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului”, arăta ANI.

Articolul integral poate fi citit aici