Rusia ar fi ameninţat că va interveni dacă SUA şi aliaţii săi ţintesc regimul al-Assad

Ministrul de Externe sirian, Walid Muallem şi omologul său rus, Serghei Lavrov în Moscova pentru consultări
Ministrul de Externe sirian, Walid Muallem şi omologul său rus, Serghei Lavrov în Moscova pentru consultări (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Rusia a avertizat neoficial că, în cazul în care atacurile aeriene lansate de Statele Unite şi aliaţii săi în Siria vor ţinti forţele regimului Bashar al-Assad, va interveni în favoare Damascului, au declarat oficiali din securitate ai ţărilor din Orientul Mijlociu, relatează WND.

Oficiali din securitate au precizat că Rusia a susţinut duminică, în timpul discuţiilor cu uşile închise cu reprezentanţii ONU, că operaţiunea militară condusă de Casa Albă împotriva militanţilor Statului Islamic (SI) de pe teritoriul Siriei reprezintă o încălcare a acordurilor internaţionale privind control spaţiului aerian sirian.

Rusia a avertizat că ar putea interveni dacă atacurile aeriene ale Statelor Unite ale Americii şi ale ţărilor arabe vor trece dincolo de ţintele Statului Islamic şi vor bombarda vreo ţintă a regimului Bashar al-Assad, au precizat oficialii din securitate.

Aceştia au adăugat că nu au vreo informaţie cu privire la cât de serioase sunt ameninţările emise de oficialii ruşi sau dacă Moscova intenţionează să intervină direct în conflict sau să sprijine forţele armate ale regimului Bashar al-Assad.

Diplomaţii ruşi au apreciat că termenii privind spaţiul aerian sirian au fost stabiliţi la sfârşitul lunii septembrie 2013, ca parte a acordului privind dezarmarea regimului sirian de arsenalul său chimic, care trebuie îndeplinită până la finele anului 2014, au explicat oficiali din Orientul Mijlociu.

În acel moment, comunitatea internaţională se temea că Assad ar putea ataca inspectorii delegaţi să urmărească arsenalul chimic în Siria. În context, Moscova afirma că acest lucru i-a acordat o responsabilitate în ce priveşte cerurile Siriei, susţinând că trebuie să se asigure că forţele aeriene ale regimului Assad nu vor acţiona împotriva eforturilor internaţionale de dezarmare.

Oficialii susţin că atât armata iraniană cât şi cea rusă au fost puse în stare de alertă din cauza situaţiei conflictuale din Siria.

Sâmbătă, avioane ale coaliţiei Statelor Unite ale Americii ar fi lovit pentru prima oară ţintele SI în Siria în apropierea graniţei turce, cât şi poziţiile grupării din estul Siriei, potrivit activiştilor şi unui oficial kurd.

Nawaf Khalil, purtător de cuvânt al Partidului Uniunii Democratice Kurde, a declarat pentru AP că bombardamentele au lovit poziţiile Statului Islamic din apropierea oraşului sirian Kobani.

Atacurile lansate de coaliţia condusă de SUA ar mai fi lovit o bază principală a Statului Islamic din oraşul nord sirian Tel Abyad de la graniţa turcă, incendiind o rafinărie de petrol.

”Clădirea noastră se zguduia şi am văzut foc la aproximativ 60 de metri înălţime, venind dinspre rafinărie”, a notat omul de afaceri local Mehmet Ozer.

Time a relatat că atacurile aeriene au fost confirmate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului şi raportate de agenţia de ştiri turcă Dogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe