Rusia ar vrea un arbitru global pe piaţa energiei

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a propus, joi, formarea unei structuri internaţionale menită să arbitreze cooperarea internaţională şi să controleze piaţa internaţională de energie, a notat Ria Novosti.

”Există o nevoie urgentă pentru o structură internaţională instituţionalizată adecvată care să arbitreze cooperarea internaţională şi care să formeze un set de unelte pentru a da formă pieţei de energie”, a declarat Novak în cadrul celui de-al 14-lea Forum Internaţional al Energiei.

Ministrul rus a sugerat că entitatea ar putea verifica piaţa energiei, avertizând comunitatea globală cu privire la curentele negative care pot crea probleme furnizorilor de energie.

Novak a mai insistat şi asupra măsurilor de securitate de pe piaţa energetică, accentuând necesitatea ca importatorii să-şi plătească datoriile fără întârzieri.

Propunerea a fost o referire directă la Ucraina, a cărei companie de stat, Naftogaz, a a întârziat să plătească datoria gaze către Rusia. Kievul a anunţat că este pregătit să-şi plătească datoria la un preţ normal, stabilit bilateral. Gazprom a ridicat unilateral de două ori preţul gazelor destinate Ucrainei, aducând datoria totală a Kievului la 3,5 miliarde de dolari.

Dacă Kievul nu va plăti datoria la gaze până în luna iunie, Rusia ar putea opri furnizarea gazelor către Ucraina, şi implicit către o parte din Europa.