Rusia arestează un observator ucrainean OSCE pentru spionaj

Kremlinul a anunţat că a arestat, şi ulterior eliberat, un agent ucrainean care se folosea de misiunea de monitorizare a OSCE pentru a colecta informaţii despre mişcările separatiştilor.
Tancuri ale forţelor militare ucrainene în apropiere de satul Crymske din regiunea Lugansk, 5 octombrie 2015.
Tancuri ale forţelor militare ucrainene în apropiere de satul Crymske din regiunea Lugansk, 5 octombrie 2015. (Captură Foto)

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a arestat un translator al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), acuzându-l de spionaj în favoarea serviciilor de informaţii ucrainene.

Artem Şestakov lucra în cadrul unei misiuni de monitorizare pentru OSCE în autoproclamata Republică Populară Lugansk din estul Ucrainei. FSB susţine că bărbatul aduna informaţii militare pentru Serviciul Securităţii de Stat al Ucrainei (SBU).

“Am descoperit un agent SBU, un cetăţean ucrainean, şi l-am arestat pe teritoriul rusesc”, a susţinut FSB într-o declaraţie. “El a transmis informaţii despre mişcarea echipamentelor militare şi a oferit coordonatele unităţilor de miliţie şi numere de telefon ale comandanţilor acestora”.

FSB susţine că Şestakov a mărturisit că a fost recrutat ca agent SBU anul trecut, sub pseudonimul “Svagor”, şi că a obţinut informaţii în timp ce lucra în calitate de translator pentru OSCE.

În plus, FSB a declarat că ucraineanul a furnizat informaţii care au dus la uciderea lui Pavel Dramov, comandant al unui batalion separatist în regiunea Lugansk, în decembrie 2015. Nu ştie însă cine a comis acea crimă.

“Informaţiile obţinute de la Şestakov şi dovezile documentate arată că forţele speciale ale Ucrainei se folosesc în mod ilegal de misiunile OSCE şi comit acte de sabotaj şi terorism”, a mai adăugat FSB în declaraţia sa.

“Aceste fapte arată cum forţele speciale ale Ucrainei ignoră legea internaţională”.

Lui Şestakov i s-a permis să se întoarcă în Ucraina deoarece nu s-a considerat că ar fi o ameninţare pentru securitatea rusă. În acelaşi timp, i s-a interzis să mai pătrundă în viitor în Rusia.

Conflictul din estul Ucrainei a provocat moartea a peste 9.000 de civili şi combatanţi începând cu aprilie 2014. Lupte de intensitate redusă continuă în regiunile est-ucrainene Lugansk şi Doneţk, în ciuda încheierii unui acord de fragil de încetare a focului la Minsk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe